Kış saati uygulamasının insan psikolojisini etkilediği bilgisini veren uzmanlar, bunun yeme ataklarına sebebiyet verdiğini ve insanlarda günlük hareketlerin azalacağını belirtti. Uzmanlar, yapılacak en güzel düzenlemenin uyku saatlerini erkene çekmek olduğunu belirtiyor.
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Bilge, kış saati uygulamasıyla gecelerin uzadığını hatırlatarak, “Havaın erken kararması ve soğuk havanın başlaması ile birlikte yürüyüş yapmak, otobüsten erken inip yürümek gibi seçeneklerden uzaklaşıyoruz. Evde geçirilen zaman uzayıp, güneşi daha az görünce kendimizi daha mutsuz, yorgun, depresif hissedebiliyoruz ve iştahımız da yine bu durumlara paralel artış gösterebiliyor. Uzun akşamlar, uyuyana kadar atıştırmalıkları beraberinde getirebiliyor” dedi.
“YAZ SAATİNDEN KIŞ SAATİNE GEÇİŞTE YAPILACAK EN GÜZEL DÜZENLEME, UYKU SAATLERİNİ ERKENE ÇEKMEKTİR”
Yaz saatinden kış saatine geçişte yapılacak en güzel düzenlemenin, uyku saatlerini erkene çekmek olduğunu aktaran Bilge, “Yaz aylarında alıştığımız geç saatlere kadar olan uyanıklığımız, uykuya geçişimizi zorlayabiliyor. Bu süreci düzenlemek için önce günde kaç saat uykuya ihtiyacımız olduğunu kesin olarak belirlemeliyiz. Sabahları aynı saatte kalkıp, geceleri, aynı saatte yatmaya çalışalım. Kafeinli içecekler (çay, kahve, kolalı içecekler, bazı gazozlar), çikolata, beyaz ekmek, beyaz pirinç, bol şekerli tatlılar, şekerler, rafine yiyecekler, sigara ve alkolden kaçınmamız bu süreci kolaylaştırır. Yine içinde rahatlatıcı ve uyku getirici özelliği bulunan papatya, rezene gibi çaylar uykuya geçişimizi kolaylaştırabilir” diye konuştu.
“BESLEYİCİ DEĞERİ VE LİF ORANI YÜKSEK YİYECEKLER ATIŞTIRMAYI DENEYİN”
Erken kararan ve soğuyan havalarda insanların çikolatalı bir tatlı istemesinin şaşırtıcı olmadığını anlatan Mine Bilge, “Fazla ısınmak için daha fazla enerji ihtiyacımız var gibi gelir. Beyin, bir şeyler yiyince vücut ısısının yükseleceğini bilir ve yemek yemeniz için sinyaller gönderir. Sinyaller almaya başladığınızda telefonun başına geçip pizza siparişi vermek yerine düşük kalorili, besleyici değeri ve lif oranı yüksek yiyecekler atıştırmayı deneyin. Mesela sıcak bir çorba, tarçınlı süt veya ballı bitki çayı gibi” açıklamasını yaptı.
“GÜNEŞ IŞIĞININ AZALMAYA BAŞLAMASI, YOĞUN İŞ TEMPOSU GİBİ NEDENLER KIŞ DÜZENİNE GEÇERKEN DEPRESYON EĞİLİMİNİ ARTTIRABİLİR”
“Güneş ışığının azalmaya başlaması, yoğun iş temposu gibi nedenler kış düzenine geçerken depresyon eğilimini arttırabilir” diyen Bilge, “Antidepresan etkiyi beslenmenize bol miktarda balık ile ceviz, keten tohumu, badem, fındık gibi omega-3 kaynakları ekleyerek sağlayabilir, eve kapanmak yerine açık havada en az yarım saatlik yürüyüş yaparak kendimizi iyi hissedebilirsiniz” diye konuştu.
mynet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...