Bal ve Diğer Arı Ürünleri Sağlıklı Yaşam Platformu'nca yapılan bir araştırmada, propolisin, meme kanseri hücrelerini yok edici etki gösterdiği tespit edildi.
İstanbul Üniversitesi, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) Moleküler Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Öztürk yönetiminde, bir yıl süren çalışmalarda, arıların bitkilerden üreterek kovan içi temizlik ve kovanın yalıtımında kullandıkları, insanların da sağlık için tükettiği propolis ile balın kanser hücreleri üzerindeki etkisi araştırıldı.
Deney ortamında, en yaygın görülen üç farklı meme kanseri türü üzerinde yapılan araştırmada, meme kanseri hücre soylarında ve sağlıklı meme epitel hücrelerinde, bal ve propolis örneklerinin öldürücü etkileri incelendi.
- "Arı ürünleri, sağlıklı kişilerde koruyucu olarak kullanılmalı"
Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal ve propolisin, çok eski yıllardan itibaren halk hekimleri tarafından en çok antiseptik, antibakteriyel, antienflamatuvar (yangı önleyici) ve rejeneratif amaçlarla çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanıldığını söyledi.
Öztürk, özellikle propolisin önemli birçok fizyolojik ve biyolojik etkilerinin yanında antikanserojenik etkilerinin de çok sayıda bilimsel çalışmayla kanıtlandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bal da deney koşullarında meme kanseri hücrelerine karşı benzer etkiler gösteriyor. Balın bu etkisinin nedeni de içeriğinde propolisle benzer şekilde bulunan fenolik madde ve flavonoid içeriğidir. Polenin içeriğindeki bazı fenolik maddeler sayesinde kansere karşı koruyucu bir aktiviteye sahip olduğu ve kemoterapinin etkisini artırdığı çeşitli bilimsel yayınlarda bildirilmiştir. Biz de çalışmamızda özellikle propolisin meme kanseri hücrelerini yok ettiğini tespit ettik. Ancak bal, propolis ve polen gibi doğal ürünleri ilaç olarak algılamak doğru değil. Arı ürünlerinin tedaviye katkı amaçlı, daha da önemlisi sağlıklı kişilerde koruyucu olarak kullanılması gerekir."
- "Arı ürünleri güvenilir markalardan alınmalı"
Öztürk, gelinen aşamada, meme kanseri hücrelerinde gen anlatım ifadesindeki değişimlerin incelenmesine devam edildiğini aktardı.
Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak şu an 2 lisans, 1 yüksek lisans ve 2 doktora tezi, 1 TÜBİTAK projesi ile iki üniversite araştırma projesi hazırlandığını dile getiren Öztürk, bu projelerden alınan sonuçlar doğrultusunda yeni çalışmaların gerçekleştirilebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Oğuz Öztürk, "Tüketiciler, güvenilir markalar tarafından piyasaya sunulan hem içerik hem de kalıntı analizleri yapılmış olan arı ürünlerini satın alsınlar" önerisinde bulundu.
personelsağlık
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...