Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere paralel faiz koridorunun alt ve üst bandını, piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı oranını ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutarken, zorunlu karşılıklar (ZK) ve rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) da değişikliğe gitmedi.
Mevcut politika duruşunun enflasyona ilişkin riskleri sınırlamak için yeterli olduğu belirtilen PPK metninde, "Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde bankalararası piyasada oluşan faizlerin yüzde 7.75 düzeyine yakın, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise yüzde 6.75 ve üzerinde oluşmasının sağlanacağı ifade edilmiştir" görüşüne yer verildi.
Reuters anketinde TCMB'nin Aralık ayında haftalık repo faizi ile faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit bırakması beklenirken; TL ve yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarda (ZK) ve rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) da değişiklik yapması öngörülmüyordu.
TCMB PPK kararının tam metni şöyle:
Para Politikası Kurulu (Kurul), Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:
Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borç verme faiz oranı yüzde 7.75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3.5,
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4.5,
Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 1600–1700 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10.25.
Son dönemde açıklanan veriler yurt içi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu göstermektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir. Temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki ılımlı iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir.
Enflasyonun önümüzdeki dönem düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Öte yandan, temel enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Kurul mevcut politika duruşunun enflasyona ilişkin riskleri sınırlamak için yeterli olduğu değerlendirmesini yapmıştır. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde bankalararası piyasada oluşan faizlerin yüzde 7,75 düzeyine yakın, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise yüzde 6,75 ve üzerinde oluşmasının sağlanacağı ifade edilmiştir. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiğini belirtmiştir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
cnntürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...