Doların ateşinin yükseldiği ve 1.73 TL bandının yukarı doğru zorlandığı dakikalarda Merkez Bankası’ndan beklenen müdahale geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünden başlamak üzere döviz alım ihalelerine ara verdiğini açıkladı. Alım ihaleleri 50 milyon dolar ile devam ederken kademeli olarak önce 40, ardından 30 milyon dolara kadar düşürülmüştü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, geçen hafta AB Liderler Zirvesi’nde Avrupa ülkelerinin kamu borçlarına ilişkin sorunlara çözüm getirmek amacıyla önemli kararlar alındığı kaydedildi.
Açıklamada, alınan kararların uygulanmasının ve piyasalara yansımasının izleneceği önümüzdeki günlerde döviz alım ihalelerine ara verilmesinin uygun olacağı değerlendirmesinde bulunulduğu belirtilirken, “Bu çerçevede 25 Temmuz 2011 (bugün) tarihinden başlamak üzere döviz alım ihalelerine ara verilmiştir. Döviz alım ihalelerine ilişkin stratejimiz önümüzdeki dönemde tekrar değerlendirilebilecek ve söz konusu ihalelere yeniden başlanabilecektir” denildi.
Bir önlem daha
Merkez Bankası bununla da yetinmeyip bir başka önlem daha aldı. Bankacılık sektöründe yükümlülüklerin vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranları uzun vadeli yükümlülükler için azaltırken, bir yıldan kısa vadeli yükümlülükler için ise bir değişikliğe gitmedi ve yüzde 12 olarak sabit tuttu.
Yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişikliğe göre, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli DTH/yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH/yabancı para katılma hesaplarındaki oran yüzde 11’den yüzde 10’a, 3 yıl dahil 3 yıla kadar vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerinde oran yüzde 11.5’den yüzde 10’a, 3 yıldan uzun vadeli yabancı para diğer yükümlülüklerinde oran ise yüzde 11’den yüzde 9’a indi.
MB tarafından yapılan açıklamada zorunlu karşılık oranlarındaki değişiklikle mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 590 milyon dolar likidite sağlanacağına işaret edildi.
AB Liderler Zirvesi’ne atıf soru işareti yarattı
Merkez Bankası’nın dünkü müdahalesinde AB liderler zirvesine atıfta bulunması piyasanın kafasını karıştırdı. Zira Liderler Zirvesi olumlu sonuçlanmış ve Yunanistan’ın borç krizinin aşılması ile Avrupa borsaları rahat nefes almıştı. Dünkü müdahaleyi değerlendiren HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, “Kısa not bizi epey şaşırttı. İhaleleri durdurma sebebi olarak AB liderlerinin geçen hafta aldığı kararlar gerekçe gösterilmiş. Halbuki zirveden çıkan kararlar küresel risk iştahı açısından olumluydu ve mali piyasalarda da olumlu karşılanmıştı. Normal şartlarda TL’ye talep olması ve Merkez’in de döviz alım miktarını artırması gerekirdi. Yani zirveden hareketle ihaleleri durdurma fikrini anlamlı bir neden olarak görmüyoruz. Merkez’in kurdaki hareketi içsel değil de dışsal sebeplerle açıklama çabası soru işaretlerine yol açabilir” dedi.
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok da dövizin seyri ile ilgili olarak şunları söyledi: “İhalelere ara verilmesi ve zorunlu karşılık haberi dövizde geçici de olsa bir rahatlamaya sebep olacak. Geçen haftaki hareketin hızına baktığımızda bu tarz yaklaşımların ana yönü değiştirmek için yeterli olmayacağını düşünüyoruz.”
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı ise “Bankanın kur piyasasında TL’nin değer kaybı yönündeki hareketlere dalgalanmanın boyutu çok yükselmediği sürece müdahale etmede aktif olmayacağı görülüyor. Ekonomi yönetiminin ihracata dayalı büyüme modeline de bu kur politikasıyla destek vereceği anlaşılıyor” dedi.
VATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...