Gazeteci Mevlüt Işık vefatının 30. yılında Ankara Asri Mezarlık’taki kabri başında anıldı. Mevlüt Işık için düzenlenen anma törenine Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Mali Sekreter Mustafa Yoldaş, Yönetim Kurulu üyeleri Önder Sürenkök, Yusuf Turan ile merhum Mevlüt Işık'ın kardeşi Metin Işık, gazeteci oğlu İlkan ile gelini Eda Işık katıldı.
Törende konuşan İstanbul eski Milletvekili ve YURT Medya Yönetim Kurulu Başkanı Metin Işık sözlerine, 'Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ağabeyim Nazmi Bilgin 29 yıldır aralıksız katılmaktaydı. Sağlığı yerinde ama bu sene özel bir mazereti dolayısıyla katılmadı. Savaş Kıratlı ağabeyimiz de bir göz operasyonu geçirdiği için aramızda değil. Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı ve üyeler temsil ediyor. Konuşmada bize düşüyor' diye başladı.
Metin Işık, siyasetçi ve gazeteci Mevlüt Işık'ı genç gazetecilere anlatmak gerektiğini belirterek “Bu anma niye? Çünkü ölülerinizi anmazsanız, o zaman ölürler. Bu bilinçle ailemizi yalnız bırakmayan Mevlüt Işık dostlarına, başta Nazmi Bilgin'e saygılarımızı sunuyoruz' dedi ve ağabeyi, ustası Mevlüt Işık'ı kendi penceresinden şöyle anlattı:
“Haber nedir? Haber her gazetede ya da haber bülteninde aynen yer alabiliyorsa haberdir. Gazeteci kimdir? Gazeteci, toplum adına ve toplum yararına muhataplarına, yetkililere soru soran insandır. İddiasını aynı haber içinde, muhatabının görüşlerini yansıtan gazetecidir. Amacım bir mesleki tartışma açmak değildir. Bu zamanda bu tip gazeteciler vardır. Umutsuz değilim. Biz bu gazetecilik ve haberciliği Sadece Mevlüt Işık'tan değil Uğur Mumculardan, Nazmi Bilginlerden Rafet Gençlerden, Servet Kabaklılardan, Selçuk Sümerlerden öğrendik, öğretmeye çalıştık. Nazmi Bilgin, geçen seneki anmada konuşurken, Mevlüt Işık adam gibi adam, adam gibi gazeteciydi demişti. Mevlüt Işık, 30 yıldır kabri başında anılıyorsa bunun bir nedeni vardır. Vicdanlı çok iyi bir gazeteci ve siyasetçiydi. Ölüleri yaşatan dirilerdir. 30 yıldır buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Kalanlara uzun ömür, vefat edenlere de rahmet diliyorum.”
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı ’da, “Cemiyet olarak, dürüst gazetecilik, doğru habercilik, basın ve ifade özgürlüğünden yanayız. Mevlüt arkadaşımız 40 yaşında mesleğinin doruğunda 30 sene önce yaşama veda etti. Dünya kadar yazacağı haber, yazı ve iş vardı. Bunların hiç birini yapamadı. Bu bizim camiamız açısından da büyük bir kayıp. Gazetecilik kamu için yapılır ve dolayısıyla kamu vicdanı olacak şekilde yapılır. Doğrusuyla eğrisiyle tüm açılardan detaylarıyla yapılır. Bu nedenle gazetecilik yıpranma payına sahip bir meslektir. Cemiyet olarak ışık olmaya çalışıyoruz. Mevlüt Işık, ışıklar içinde uyusun” diye konuştu.
Mevlüt Işık Kimdir?
Mevlüt Işık 1948 yılında Kars'ta doğdu. Ankara Başkent Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Kars'ta Ekinci ve Hizmete Öncü Gazetelerinde Sorumlu Müdür olarak çalıştı. 1977-1978 arasında TRT Kars İl Radyosu Müdürlüğünü yaptı. Daha sonra Ankara'da Akdeniz Haber Ajansı, İstanbul Zafer, Ayrıntılı Haber ve Tercüman Gazetelerinde çalıştı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlıkları ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığında Basın Danışmanlığı ve Basın Yayın Daire Başkanlığı da yapan Mevlüt Işık, daha sonra Türkiye Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi oldu.
Evli ve üç çocuk iki torun sahibi olan Mevlüt Işık, Türkiye Gazetesi Ankara Temsilcisi iken 1 Haziran 1988 günü görevli olarak gittiği Büyük Ankara Oteli'nde meydana gelen menfur bir saldırı sonucu 40 yaşında hayata gözlerini yummuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |