Çölyak bir ince bağırsak hastalığıdır. Tahıl ürünleri içinde bulunan gluten proteinine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek emilim bozukluğudur. Görülme sıklığı olarak 1/500 ile 1/3000 arasında değişir ama son yıllarda daha çok duyulmaya başlandı. Bu hastalığın tedavisi için maalesef herhangi bir ilaç yoktur. Kişi ömür boyu glutensiz bir diyetle beslenmek zorundadır.
Çölyak hastaları beslenmelerinde buğday, arpa, yulaf, çavdar ürünlerini tüketmemelidir. Ekmek, bisküvi, kek, çörek gibi bu tahıllardan yapılan her türlü yiyecek bağırsaklarda toksik etki yapmaktadır. Artık bu hastalık için yapılmış ürünleri bulmak kolaydır. Belediyenin yine glutensiz ekmeği bulunmaktadır. Arpa, buğday, çavdar ve yulaf yerine mısır unu, pirinç ve pirinç unu, nişasta tüketilebilir.
Yenmemesi gereken yiyeceklerden bazıları da şunlardır; bulgur, makarna, şehriye, erişte, bisküvi, kraker, simit, tarhana, irmik, börek, pasta, börek, boza, ketçap , hazır salça ve unla yapılmış soslar…
Serbest olarak tüketilebilecek yiyecekler; süt, yoğurt, bütün sebze ve meyveler, kuru baklagiller, et, tavuk,balık, yumurta, peynir, reçel, bal, pekmez, salep, ıhlamur, çay, ayran, meyve suyu, baharatlar, tuz ve ev salçasıdır.
Gebelik Diyabetinde Nasıl Beslenmelisiniz?
Gebelik döneminde başlayan ve ilk defa bu sırada görülen diyabete gestasyonel diyabet diyoruz. Eğer hamileliğinizde diyabet çıkarsa tedavi şekli değişebilir.
• Beslenme
• İnsülin
• Egzersiz
Sadece diyetle tedavi gerekebilir, ya da insülin ve diyet tedavisi birlikte gerekebilir. Beslenme tedavisi çok önemli olup temel olarak kan şekerini düzenleyecek tedavidir. Buna ek insülin gerektiği durumlarda yine beslenme düzeniniz diyabetli bir kişinin beslenmesi gibi olmalıdır. Ama her halükarda egzersiz yapmak tedavi için gereklidir.
Diyabette beslenme tedavisinden daha önce bahsetmiştim. Kısaca gözden geçirirsek öğün sayısını arttırmak ve günde 5-6 öğün yemek gerekmekte. Karbonhidrat tüketimi ve cinsi önemli, beyaz unlu yiyecekler ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Tahıllı yani posalı karbonhidratları tercih etmelisiniz. Ve tabi ki kilo artışınız çok önemli, hamileliğe ideal kilonuzda başladıysanız en fazla 10-12 kg almalısınız. Eğer ideal kilonuzun üzerinde hamile kaldıysanız daha az kilo alarak hamileliği bitirmelisiniz.
Migren Ağrısını Arttıran Yiyecekler
Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülen çok yaygın bir baş ağrısı hastalığıdır. Bazı yiyecekler migren için tetikleyici olabilir. Baş ağrısı çeken kişilerde besin alerjisi de çok sık görüldüğünden öncelikle besinlere olan duyarlılığınızı tespit etmelisiniz. Bunun için alerji testleri yaptırabilirsiniz ya da hangi besinlerin ağrıya neden olduğuna dikkat etmelisiniz. Dikkat edilecek başlıca besinler, çikolata, eski peynirler, alkollü içkiler ve kabuklu deniz ürünleridir. Bazı kişilerde aspartamın baş ağrısı yaptığı da bildirilmiştir. Nitrit ve monosodyum glutamat da migren ile ilgisi görülen ögelerdir. Bunlar için monosodyum içeren hazır gıdalara ve genelde işlenmiş et ürünlerinde, salam, sosis vb. bulunan nitrite dikkat edilmelidir. Migren için gerekli minerallerin başında magnezyum ve B6 vitamini gelmektedir. Besinlere olan duyarlılık herkes için değişebilir bunu takip etmek en önemli noktadır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |