Bakan Eker, Diyarbakır Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de bu yıl arpa ve buğday hasadının yüzde 96-97 oranında tamamlandığını, TÜİK'in yaptığı hesaplamaya göre bu yılki buğday rekoltesinin 22 milyon ton, arpa rekoltesinin ise 7 milyon 980 bin ton olduğunu söyledi.
Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım fiyatını açıklamasının ardından çiftçiden aldığı 1 milyon 800 bin ton buğday karşılığında 1 milyar 174 milyon lira ödeme yaptığını kaydeden Eker, "Randevulu Alım Sistemi" sayesinde alımların sorunsuz sürdüğünü kaydetti.
-"Türkiye'nin mısır üretimi 5 milyon tona geldi"
Eker, Türkiye genelinde bu yıl mısır ekim alanının yaklaşık 660 bin hektar olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"TÜİK tahminine göre yaklaşık 5 milyon ton mısır rekoltesi bekleniyor. 10 yıl önce Türkiye'nin mısır üretimi 2,2 milyon ton, tüketimi 4,5 milyon tondu. Kalan kısmını ithal ediyordu. Alınan önlemlerle Türkiye'nin mısır üretimi 5 milyon tona geldi, Türkiye'nin ihtiyacının tamamını karşılayacak duruma geldi. TMO geçen sene 2012 yılında 37 alım noktasında aldığı 125 bin 692 ton mısır karşılığında üreticilere 73 milyon lira ödeme yapmıştır. Ayrıca 100 bin 137 ton emanet alım gerçekleştirmiştir."
2013 dönemi birinci ürün mısır hasadının 1 Ağustos itibariyle Çukurova ve Amik Ovası’nın erken ekim yapılan yerlerinde ve kıraç arazilerde lokal olarak başladığını, hasat edilen ürünün henüz piyasada işlem görmediğini ifade eden Eker, Türkiye'nin yanı sıra dünya genelinde mısır üretiminin artış gösterdiğini vurguladı.
-"Mısır alımları randevusuz olarak yapılmayacak"
Bakan Eker, dünyada yaklaşık 70 milyon ton ilave mısır üretiminin olduğunu, bu nedenle, piyasalar yakından izlenerek müdahale politikaları şekillendirdiklerini anlatarak, şunları söyledi:
"TMO, mısır üretimi yapılan bölgelerdeki tüm iş yerlerinde 12 Ağustos 2013 Pazartesi günü itibariyle mısır alımı yapacaktır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler, belgelerindeki üretim miktarının tamamını peşin satabilecek veya emanete bırakabileceklerdir. Çiftçi Kayıt belgesi olmayanlar ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla TMO depolarına emanete bıraktıkları ürünlerini, 1 Ocak 2014 - 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında TMO'ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla 2013 yılında, mısır alımlarında tam randevulu alım yapacaktır. Bu yıl TMO mısır alımları randevusuz olarak yapılmayacaktır. Randevular, randevu.tmo.gov.tr, www.randevu.tmo.gov.tr ve www.tmo.gov.tr internet adresleri üzerinden veya TMO iş yerlerinden alınabilecektir."
-Üretici avans alabilecek, kredi kullanabilecek
Bakan Mehdi Eker, pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağını ve emanet alımların, geçici alım merkezleri dahil tüm iş yerlerinde gerçekleştirileceğini kaydetti.
"Ürünlerini TMO depolarına emanete bırakan üreticiler, talepleri halinde makbuz senediyle TMO’dan yüzde 30 avans alabilecek veya anlaşmalı bankalardan kredi kullanabileceklerdir" diyen Eker, şözlerini şöyle sürdürdü:
"ÇKS belgesi olmayanlar ise anlaşmalı bankalardan makbuz senediyle kredi kullanabileceklerdir. Bu yıl ürün bedelleri, ürünün TMO’ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üretici banka hesaplarına aktarılacaktır. Ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere ise 30 gün yerine, 10 gün içerisinde ödeme yapılacaktır."
-"Destek ödemelerine 2013 yılında da devam edilecek"
Eker, TMO müdahale alım fiyatları belirlenirken üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve kamuoyu beklentilerinin dikkate alındığını söyledi.
2012 yılında müdahale alım fiyatının ton başına 595 lira olarak açıklandığını anımsatan Eker, sözlerini şöyle tamamladı:
"Mısır müdahale alım fiyatı 2013 yılında ton başına 640 lira olarak belirlendi. Bu fiyata ilave olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 40 lira primin yanında gübre, mazot ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2013 yılında da devam edilecektir. 56 lira prim ve diğer desteklerle birlikte ton başına 696 liraya yükselmektedir.
Üreticilerin zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevu almaları, ürünlerini randevu alınan günde getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir. TMO, kendisine yönelecek ürünün tamamını satın alacak şekilde hazırlıklarını tamamlamıştır. Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi, TMO internet sitesinden ve TMO iş yerlerinden alabileceklerdir."
rotahaber
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...