Koronavirüsle mücadele aşamasında hekimlerin sağlığı için olmazsa olmaz öneme sahip koruyucu giysi siparişi veren İngiltere'nin koruyucu giysi siparişi verdiği özel firmanın ürünleri zamanında tedarik edememesi üzerine Türk hükûmeti İngiltere'nin imdadına yetişti.
Telegraph gazetesinin haberine göre süreç bir Türk firmasından, İngiltere Sağlık Bakanlığına koruyucu giysi sağlayabileceğine yönelik e-mail atılmasıyla süreç başlamış oldu.
Yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle koruyucu elbise sıkıntısının baş göstermesi üzerine söz konu firmadan 400 bin ürün istedi. Esasen tişört üreticisi olan ve 31 Ocak'ta kurulan firmanın sicili, sipariş verilmeden önce araştırılmadı.
Yerel Yönetimler Bakanı Robert Jenrick, 18 Nisan'da "Yarın Türkiye'den 400 bin koruyucu malzemeden oluşan 84 ton ürün gelecek" şeklinde açıklama yaptı. Yeterli sayıda ürün bulunmaması ve ihracat yasağı üzerine sevkiyat gerçekleşemedi. Türk hükûmeti, İngiltere'nin resmî talebi üzerine ihracata izin verirken, 19 Nisan akşamı Türkiye'ye bir askeri kargo uçağı gönderildi. Ürünlerin hâlâ hazır olmaması üzerine Türk hükûmeti bir defa daha harekete geçti.
GÜVENLİK TESTLERİNDEN GEÇEN ÜRÜNLER "GÜVENSİZ" İLAN EDİLDİ
Haberde "Türk hükûmeti, İngiliz bakanların imajlarını kurtarmalarına yardım etmek için devreye girdi. Devlet destekli bir firmadan temin edilen sadece 32 bin önlükten oluşan sevkiyat son dakikada, pazartesi (20 Nisan) öğleden sonra uçağa yüklendi" ifadesi kullanıldı. Doğrudan Türk hükûmeti tarafından sağlanan toplam 68 bin koruyucu giysinin tamamının güvenlik testlerinden geçtiği de vurgulandı.
MUHALEFEET YALAN HABERİN PEŞİNE TAKILDI
İngiliz medyasında ise "Türkiye'den İngiltere'ye gönderilen koruyucu kıyafetlerin standartlara uygun bulunmadığına" yönelik haberler yer aldı. Söz konusu haberler aynı gün İngiliz yetkiler tarafından yalanlandı. Hükûmet sözcüsü Türkiye'nin bu süreçte son derece yardımcı olduğunu vurgulayıp "Koruyucu giysileri tedarik etmemize yardımcı olmanın yanı sıra ihracat izinlerini de hızlandırdılar. Daha önce de koruyucu giysi bağışı yapmışlardı" dedi. İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcolt da "Türkiye'den yollanan 400 bin adet şahsi koruyucu ekipmanın kullanılamaz hâlde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberler doğru değildir. Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi, ancak aynı tedarikçiden daha çok cerrahi önlük testi geçmiş bulunuyor. Birleşik Krallık hükûmeti, Türk hükûmetine desteğinden dolayı müteşekkirdir" açıklamasını yaptı. Türkiye'deki hükûmet muhalifleri ise İngiliz yetkililerin açıklamasını görmezlikten gelerek Türkiye'nin dünyaya kalitesiz ürün sattığını iddia etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...