Mullen, İran için diplomasi kanallarının denenmesinden yana
Mullen, ABD'nin geçmişte de belirli konularda ilerleme sağlayabilmek için düşmanları ile görüşmenin yollarını bulduğunu hatırlattı.
Washington'daki Heritage Vakfı'nda bir konuşma yapan Mullen, burada soruları yanıtlarken, İran'ın Orta Doğu'da süregiden istikrarsızlık sorununun merkezinde yer aldığını ve bölgedeki durumun ABD'nin karşı karşıya olduğu en ciddi sorunlardan biri olmaya devam edeceğini belirtti.
Mullen, İran'ın önümüzdeki üç ila beş yıl arasında ön planda kalmaya devam edeceğini öngörüyor.
Mullen'ın son açıklamaları Washington'da, İran Devrim Muhafızları'nın Irak'taki Şii militanları silahlandırıp eğitim ve mali destek verdiği suçlamalarının alevlendiği bir döneme rastlıyor.
Pentagon sözcülerinden Geoff Morrell, Basra'da geçen ayki çatışmalar ardından İran'ın sağladığı silah yığınakları ele geçirildiğini söylemişti.
Mullen da, geçen ay Basra'da Irak askerleri ile militanlar arasında yaşanan çatışmaların "İran'ın etkisini daha önce görülmeyen şekilde ortaya koyduğunu" söyledi.
İran konusunda "tüm seçeneklerin" masada tutulması gerektiğini ifade eden Mullen, hemen ardından "Bir sonraki çatışma ortamının burası olacağı gibi bir şey demiyorum" diyerek sözlerine açıklık getirdi.
Washington koridorlarında son iki yıldır İran ile 1979'dan bu yana kesik olan diyalog kanallarının açılması ve anlaşmazlıklara diplomatik çözüm aranması çağrıları dile getiriliyor.
Başkan George W. Bush ise İran, nükleer silah geliştirmesi endişesi yaratan uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmedikçe ülkesinin görüşme masasına oturmayacağını söylüyor.
Geçen ay Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan'daki operasyonlarından sorumlu merkez komutanı Oramiral William Fallon, İran konusunda yönetimle anlaşmazlığa düştüğü söylentileri ardından istifa etmişti.
İran'a karşı güç kullanımına karşı çıktığı bilinen Fallon'ın istifası ardından önde gelen Demokrat Partili siyasetçiler, Beyaz Saray yönetimini muhalif görüşleri bastırmaya çalışmakla suçlamıştı.
bbc
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...