NATO Genel Sekreteri Rasmussen, hiçbir üçüncü ülkenin NATO'nun genişlemesi üzerinde vetoya sahip olmadığını söyledi. Rusya, genişleme adımlarını tehdit olarak görüyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, örgütün açık kapı politikasının tarihi bir başarıya sahip olduğunu belirterek, "NATO'nun kapıları açık olmayı sürdürüyor ve hiçbir üçüncü ülke NATO'nun genişlemesi üzerinde vetoya sahip değil" dedi.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde konuşan Rasmussen, dün gece çalışma yemeği formatında düzenlenen toplantıda, açık kapı politikasını ve İttifak'a katılma niyeti olan dört ülke tarafından kaydedilen gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.
Gürcistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Karadağ, NATO üyesi olmak isteyen ülkeleri oluşturuyor. Rusya ise NATO'nun her türlü genişleme adımını, özellikle de sınırlarına yakın bölgeler söz konusu olduğunda kendisine karşı atılmış bir adım ve zaman zaman da tehdit olarak görüyor.
Genişlemenin, hem katılan ülkeler hem de NATO açısından iyi sonuçlar doğurduğunu söyleyen Rasmussen, 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nde bu momentumun korunacağını söyledi.
Rasmussen, "Her ülkenin farklı alanlarda yapması gerekenler var. Kapıdan geçmeleri için ihtiyaçları olan desteği vereceğiz" dedi.
Toplantının bugünkü bölümünde ortak savunmayı güçlendirme amacıyla alınan önlemlerin gözden geçirileceğini belirten Rasmussen, "Galler Zirvesi, güvenlik açısından kritik bir aşamada, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'dan eski ve yeni tehditlerle karşı karşıya olduğumuz bir dönemde yapılıyor" diye konuştu.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın bugünkü oturumunda, zirve hazırlıklarının yanı sıra Ukrayna konusu detaylı şekilde ele alınacak. Bakanların, Ukrayna'ya yönelik politikaları nedeniyle işbirliğinin askıya alındığı Rusya ile ilişkileri gözden geçirmesi ve bundan sonra atılacak adımlara karar vermesi öngörülüyor.
Toplantı kapsamında yapılacak NATO-Ukrayna Komisyonu'nda, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlov Klimkin'in ülkedeki durum ve son gelişmeler konusunda detaylı bilgi vermesi bekleniyor.
Afganistan'daki mevcut ve müstakbel operasyon da toplantının önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Davutoğlu'nun toplantı sırasında bazı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...