~Bu dönemde aşırı kafein ve asitli içeceklerin, fastfood ağırlıklı sağlıksız yiyeceklerin tüketilmesi sınav stresini artırıp kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Bu dönemde yapılan en büyük hatalardan biri de zihni açması için aşırı şeker tüketilmesidir. Fazla şeker tüketimi daha hızlı şekerin düşmesine yol açmaktadır. Kan şekeri hızla düşen kişilerde konsantrasyon azalır, el ve ayaklarda uyuşma artar hipoglisemi gözlenmektedir.
İçecek tüketirken 2 kere düşünün
Çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olabilmektedir. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.
Stresle baş etmek için mutluluk veren besinler tüketin
Tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler vb.
Peynir, süt ve yumurta
Muz, kivi çilek
Yeterli miktarda çikolata (fazla tüketimi B vitamin depolarını azaltır konsantrasyonu da düşürebileceğini unutmayın)
Güzel bir kahvaltı yapıp sınava girin
Tek başına şeker ağırlıklı değil kaliteli proteinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalıdır. Örneğin; 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu, 1 dilim peynir, 1 yumurta, domates, salatalık, 1 tam ceviz veya 5-6 badem, 4-5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı pekmez, 1 -2 dilim tam buğday ekmeği, 1 kivi ya da 5-6 çileğin tüketildiği ideal bir kahvaltı ile güne başlanabilir.
C vitamini stresi azaltır
C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini arttırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir. Örneğin; portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir. Özellikle balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal, kuşburnu gibi gıdalara mutlaka haftalık ve günlük beslenmede yer verilmelidir.
Başarıyı getiren öneriler…
Güne kahvaltısız başlamayın.
Gün içinde 5-6 öğün yiyecek tüketin (2-3 saatte bir beslenmeye gayret edin).
Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın (asitli içecekler, kahve, aşırı miktarda çikolata vb).
Aşırı tuz (salamura yiyecekler) ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketmeye çalışın.
Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin (kuru baklagiller asitli içecekler vb).
Besin zehirlenmeleri riski olduğu için 1 gün öncesinde dışarıdan yemek yenmemelidir. Yenilmesi zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı ve açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir. İçeriğini bilmediğiniz gıdalardan uzak durun.
Açık havada hoşlandığınız spor ve aktiviteleri yapın.
teknogündem
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...