Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Danıştay'ın nükleer durdurma kararıyla ilgili olarak, "Gerekçeli karar elimize geçmiş değil. İhalenin iptal edildiğini söylemek için erken. Hukuken inceliyoruz, yeni düzenleme lazım" dedi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Nükleer Santral İhalesi Yönetmeliğinin 5. ve 10. maddeleri için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mersin Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral ihalesini tek katılımcı olan JSC Atomstroyexport-JSC Inter Raoues-Park Teknik Rus-Türk şirketler grubu kazanmıştı.
Kurul, Danıştay 13. Dairesi tarafından yönetmeliğin 7. maddesi için daha önce verilen yürütmenin durdurulması kararını da yerinde buldu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı yaptığı yazılı açıklamada, TMMOB’nin "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Kapsamında Yapılacak Yarışma ve Sözleşmeye İlişkin Usul ve Esaslar ile Teşvikler Hakkında Yönetmelik"in iptali için dava açtığını hatırlattı.
Danıştay 13. Dairesinin söz konusu dava çerçevesinde Yönetmeliğin 7. maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini ve diğer maddeleri yönünden ise yürütmenin durdurulması talebinin reddedildiğini hatırlatan Soğancı, bunun üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz ettikleri ve Kurulun da itirazlarını kabul ettiğini bildirdi.
Soğancı, Kurulun, söz konusu yönetmeliğin ’yer tahsisi’ başlıklı 5. maddesi ve ’aktif elektrik enerjisi birim satış fiyatını oluşturma usul ve esasları’ başlıklı maddelerinde de yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini kaydetti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun verdiği kararla nükleer santral ihalesini geçersiz konuma koyduğunu ve ihalenin temelinin ortadan kalktığını ifade eden Soğancı, açıklamasına şöyle devam etti:
"Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararıyla birlikte yürütmesi durdurulan maddeler, nükleer santral ihalesini geçersiz konuma koymuştur. ’Yer tahsisi’ başlıklı maddenin ve teklifte sunulan birim satış fiyatına ilişkin esasları belirleyen maddenin yürütmesinin durdurulması ile ihalenin temeli ortadan kalkmıştır. Kurul, Danıştay 13. Dairesinin yönetmeliğin ’yarışmaya katılacaklarda aranacak şartlar’ başlıklı 7. maddesindeki yarışmaya teklif verenlerin nükleer santral işletmeciliği deneyimi olan şirketlerle ’anlaşma yapılacağına dair niyet mektuplarının bulunması’, süpervizörlük anlaşması yapılmasına yönelik olarak da ’veya anlaşma yapılacağına dair niyet mektuplarının bulunması’ yönündeki ibarelerin yürütmesini durdurmasını da yerinde bulmuştur. Kurul, ihalede katılımcıların sunacağı tekliflerin usul ve esaslarını belirleyen, yönetmeliğin 10. maddesinin yürütmesinin durdurulmasını da, birim satış fiyatlarına ’ulusal radyoaktif atık hesabı ve işletmeden çıkarma hesapları katkı paylarını da dahil edilmesinin 5710 sayılı nükleer santral kurulumuna ilişkin yasaya aykırı olduğuna dayandırmıştır."
Tek katılımcı olmasına rağmen devam ettirilen, teklif fiyatı yüksek olmasına rağmen aynı şirketten hukuken geçersiz tekliflerde sonuçlandırılmaya çalışılan, yaratılan hukuki karmaşa içerisinde süre uzatımına gidilen nükleer santral ihalesi, yargının verdiği yönetmeliğe ilişkin yürütmeyi durdurma kararıyla hukuken sona erdiğini vurgulayan Soğancı, "Siyasal iktidarı uyardık, bir kez daha uyarıyoruz; ülkemizin nükleer santrallerden elektrik üretme macerasına atılmasına gerek yoktur" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...