Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye 6 Ağustos'ta yapacağı ziyaret öncesinde, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santralle ilgili çalışmaları da hızlandırdı. Nükleer santral için Rus-Türk ortaklığının teklifine ilişkin değerlendirmesinde sona gelen enerji bakanlığı ihaleyle ilgili son derece kritik bir formülü gündeme aldı. SABAH, Enerji Bakanlığı'nda tartışmaya açılan formülün ayrıntılarına ulaştı. Formüle göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti enerji sektöründe faaliyet gösteren bir kamu kurum veya kuruluşu yoluyla Türk-Rus ortaklığında hissedar olarak yer alacak. Ortaklık devletin katılımıyla daha etkin hale gelecek.
STRATEJİK YATIRIM
Devlet nükleer gibi stratejik bir yatırımda doğrudan söz sahibi olacak. Rus-Türk ortaklığı nükleer santralde 15 yıl süreyle üretilecek elektriği devlete, 21.16 centten satma teklifinde bulunmuştu. Ortaklık, daha sonra fiyatı 15.16 cente çekmişti. Enerji Bakanlığı çevrelerinde beklenti birim elektrik fiyatının 10-12 sente kadar çekilmesi yönünde odaklanıyor.
HÜKÜMETİN ÜÇ SEÇENEĞİ VAR
Enerji Bakanlığı kaynakları, Enerji Bakanlığı'nın ihale dosya ve eklerini, en kısa sürede Bakanlar Kurulu'na göndereceğini söyledi. İhaleyle ilgili son kararı Bakanlar Kurulu'nun vereceğini anımsatan kaynaklar, Bakanlar Kurulu'nun önünde üç seçenek bulunduğunu vurguladı:
Bakanlar Kurulu, ihaleyi onaylayıp, TETAŞ'a Türk-Rus ortaklığı ile sözleşme imzalama talimatı verir.
Bakanlar Kurulu, ihaleyi iptal edebilir.
Bakanlar Kurulu, fiyat indirimi talep edebilir. Bu konuda TETAŞ'ın pazarlık yapmasını isteyebilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...