ABD, dünyadaki jeopolitik ortam ve ülkenin mali durumu doğrultusunda yeni bir sayfa açarak güvenlik ve savunma stratejisini değiştiriyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı 'ABD'nin Küresel Liderliğini Sürdürmek: 21'inci Yüzyıl Savunma Öncelikleri' başlıklı strateji belgesine göre, yeni yapılanmada Asya Pasifik ve Ortadoğu'ya odaklanılacak, Avrupa'daki askeri varlık gözden geçirilecek. Yeni yapılanmanın ardında, Çin'in bölgesel liderlikteki yükselişi ve askeri potansiyelini artırması, İran'ın nükleer faaliyetleri, Irak'taki göreceli istikrar, Arap ayaklanmaları, İsrail'in güvenliği, Kore Yarımadası'nın durumu gibi gerekçeler yatıyor. 2020 yılının silahlı kuvvetlerini oluşturmaya hazırlanan ABD, geniş çaplı cephe savaşları yöntemini terk ederek, dünyanın farklı yerlerinde gelişebilecek olaylara hızlı ve etkili yanıt verebilecek daha küçük çaplı ama daha donanımlı askeri güçten oluşan bir yapılanmaya gidecek.
YENİ SOĞUK SAVAŞ
Obama, artık Pentagon'un 'daha küçük, konvansiyonel kara güçlerine dayalı' bir ulusal güvenlik stratejisi izleyeceğini kaydetti. ABD Başkanı, 'Ama dünya şunu bilmeli. ABD, daha çevik, daha esnek ve her türlü duruma ve tehdide karşı hazır ordusuyla askeri üstünlüğe sahip olmaya devam edecektir'' dedi.
Çin, ABD'nin açıkladığı yeni savunma stratejisi istikrarı artırmayı hedefliyorsa memnuniyetle karşılanacağını, fakat yeni bir Soğuk Savaş zihniyetinin istenmediğini duyurdu.
Tatbikat savaşları
Basra Körfezi'nde tatbikat yapan İran, Hürmüz Boğazı ile ilgili gerilim sürerken, şubat ayı içinde Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda yeni bir deniz tatbikatı yapacağını duyurdu. Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Fedevi, bu tatbikatın birçok yönden öncekilerden farklı olacağını kaydetti. ABD de bahar aylarında İsraille tarihin en büyük tatbikatını yapmayı planlıyor.
İşte yeni strateji
Gelecek 10 yılda savunma bütçesi için hedeflenen yaklaşık 500 milyar dolarlık tasarruf kapsamında orduya ilişkin planlanan yeni yapılanma şöyle:
- Amerikan Ordusu, küçük, esnek, yaratıcı, hemen her şey için hazır ve iyi donatılmış bir askeri güç şeklinde yapılanacak.
- Siber savaş ve füze savunma alanlarında yatırımlar artacak. Özel operasyon güçleri, insansız casus uçakları, uzay-siber uzay kapasitesine yatırım artırılacak.
- Asya Pasifik'teki ABD askeri güçlerinin varlığı güçlendirilecek.
- Ortadoğu'daki askeri varlığın kapasitesine verilen önem sürecek.
- İstihbarat, izleme, takip, kitle imha silahları ve terörle mücadele gibi gelecek için ihtiyaç duyulan kapasitelere yatırım yapılacak.
- Aynı anda iki savaşı yürütme ve kazanma stratejisi yerine, bir savaşı kazanabilecek, diğerinde ise karşısındaki düşmanın amaçlarını engelleyebilecek kapasiteye sahip bir güç muhafaza edilecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...