Kilci, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) izin vermesi durumunda tüm hisse alanları açıklayacaklarını söyledi. Oluşan fiyata düşük veya yüksek denilmesinin sağlıksız olacağına dikkat çeken Kilci, yüzde 1,05'lik hissenin kimin tarafından alındığının bilinmediği yönündeki iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Kilci'ye göre yüzde 1,05'lik hisse farkı oranlar verilirken küsüratları vermemelerinden kaynaklandı.
Takdir edilmesini bekliyorum
ÖİB Başkanı Kilci, Referans'ın sorularını yanıtladı. Şu ana kadar yaptıkları hiç bir işlemi başarı olarak sunmadıklarını, takdiri kamuoyuna bıraktıklarını kaydeden Kilci, "Objektif olarak Telekom halka arzına bakıldığında farklı bir yere konulması lazım. Başarı sözcüğünü kullanmaktan kaçınıyoruz, takdir edilmesini bekliyorum" dedi. Telekom'un Türkiye'deki en büyük halka arz niteliğinde olduğuna işaret eden Kilci, ekonomik konjonktürün nispeten bozulduğu bir dönemde bu işlemin gerçekleştiğini ve 1 milyar 940 milyon dolar civarında gelir elde ettiklerini söyledi. 2006 yılındaki ekonomik ortamın bulunmadığına dikkat çeken Kilci, "Bu ortamda bu işlemin gerçekleştirilmesinin ayrı bir önemi var" diye konuştu.
Şu an için elde ettikleri sonucu olumlu bulduklarını belirten Kilci, "Bugün elde ettiğiniz 100 lirayla, 1 yıl sonra elde edeceğiniz 150 lira aynı değil. Arz ve talebin buluştuğu noktadaki değer iyi bir değerdir. 3.90-4.70 YTL arasında bir aralık belirttik ve talebin en çok yoğunlaştığı tavana yakın bir noktada fiyatı tuttuk. Fiyata düşük denilmesi ne kadar sağlıksızsa, yüksek denilmesi de sağlıksızdır" dedi. Kilci, halka arz için çalışmalara başladıkları andan itibaren mayıs ayının genel görünümünü hesaba kattıklarını kaydederek, bu dönemde yurtdışında gerçekleşen diğer halka arz örneklerini de incelediklerini ve birçoğunun başarılı olduğunu gördüklerini ifade etti. Kilci, "Sadece biz başarılı olsaydık, tesadüf denebilirdi. Ama onlar da başarılı oldu, demek ki öngörümüz doğru çıktı. Tersi de olabilirdi, ama riski de almadan bir şey yapamazdık" dedi.
Yüzde 5'in üzerinde hisse alan yok
Telekom için hisse alanların isimlerinin açıklanmadığı iddialarına da yanıt veren Kilci, halka arz işlemini Sermaye Piyasası Mevzuatına göre yaptıklarına işaret etti. Bu mevzuata göre de hisselerden yüzde 5'den fazla alanların SPK tarafından açıklanması gerektiğini kaydeden Kilci, "Diğer isimler çok sayıda ve dağınık olduğu için açıklanması gibi bir rutin yok. Rutin olmayan bir şeyin açıklanmaması, saklandığı anlamına gelmez" dedi. SPK'ya ve İMKB'ye alıcı listelerini bildirdiklerini vurgulayan Kilci, 95 bin kişi ve 400-500 kurumsal isimden oluşan bir listenin bulunduğunu açıkladı. Bu kurumların "Şu yatırımcıyı çıkart, bu yatırımcıyı çıkart" diyebileceğini kaydeden Kilci, "Eğer çok merak ediliyorsa, SPK ve İMKB 'açıklayabilirsiniz' derse; değil yüzde 5 yüzde 0.5 hisse alanları da açıklarız. Özellikle saklanılması gibi bir şey yok. Böyle bir rutin yok. Zaten yüzde 5'in üzerinde hisse alan da yok" dedi.
Basın toplantısında "Yurtdışına satışın yüzde 30'unun İngiltere kaynaklı fonlara, yüzde 15'inin Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklı fonlara, yüzde 11'i ABD, yüzde 10'u İsviçre, yüzde 9'u Lübnan, yüzde 6'sı Suudi Arabistan, yüzde 6'sı Singapur ve yüzde 13'ünün diğer ülkelere" yapıldığını açıkladığını hatırlatan Kilci, "Bu fonların büyük bir kısmı Türkiye'de İMKB'de pozisyonu olan fonlar" dedi. Sermaye piyasası mevzuatı gereğince şirketin şu andaki hissedarlarının doğrudan veya dolaylı olarak halka arzdan hisse almasının mümkün olmadığını belirten Kilci, bu yolla şirketin sahiplik durumunun değişmesinin çok uç bir örnek olduğunu ifade etti.
Çok meraklı olan hissedarı öğrenir
95 bin bireysel yatırımcının Telekom'a ortak olduğuna dikkat çeken Kilci, bunların bir kısmının ilk kez borsaya yatırım yapanlar olduğunu belirtti. Tüm yatırımcıların kimlik bilgilerinin inceleneceğini de kaydeden Kilci, "Gereksiz soru işaretleriyle bu işlemi negatif eleştirmek beni biraz üzdü" dedi. Kilci, "Çok meraklı bir yatırımcı bir şirketin hissedarlarını TAKASBANK'tan zaten öğrenebilir" diye konuştu. Ucuz yargısının bir dayanakla söylenmesi gerektiğine işaret eden Kilci, "2006 Mayıs'ında THY ikincil halka arzını yüzde 1,3 taleple gerçekleştirmiştik. Halkbank'ı ise 10 katı aşan taleple gerçekleştirmiştik" dedi.
Kilci, çeşitli gazetelerde çıkan ve Telekom'un yüzde 1,05 hissesinin kime satıldığının belli olmadığı yönündeki iddiaların ise küsürat farkından kaynaklandığını açıkladı. Telekom'la ilgili hisse satışıyla ilgili oranları açıklarken 2 basamak biçiminde oranları verdiklerini ifade eden Kilci, "Oranları 3-4 digit (basamak) olarak verseydik, böyle bir farkın olmadığı ve kayıp hisse olmadığı görülürdü" dedi. Kilci, Telekom özelleştirmesinden öngörülen gelirin bütçe hedeflerinin gerisinde kaldığı yorumlarını da doğru bulmadığını belirtti. Telekom'la ilgili olarak hangi rakamın bütçesinin neresine konulduğunu bilmediğini kaydeden Kilci, "O çok önemli değil" dedi.
GELİRLER
Özelleştirme gelirlerinin sahibi Hazine. ÖİB Başkanı kimliğimle değerlendirme yapamam. Özelleştirme gelirlerinin birçok ülkede borç ödeme dışında kullanılmadığını biliyorum. Özelleştirme gelirleri statüsü itibariyle yatırım için harcanacak gelirler değil. Öz gelir değil, vergi gelirleri gibi karşılıksız elde edilen gelirler değil. Özelleştirme gelirleri bir şeyden vazgeçmenin bedeli.
HALKBANK
Halkbank için alınmış bir Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı yok. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı süreci başlatmamız için gerekli. Devam eden özelleştirmeler arasında ise elektrik dağıtımda 4 bölgeyle ilgili ihale sürecinin var. Elektrikte üretim özelleştirmeleri için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
MİLLİ PİYANGO
Şu anda Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgili tek maddelik bir düzenleme Meclis'te bulunuyor. Mayıs sonunda bu yasa çıkarsa, hemen ihaleye çıkacağız. Daha önce sektörle ilgili genel bir düzenleyici yasa çıkartılması yönünde çalışmalar vardı, ancak daha sonra bunun özelleştirmeden bağımsız yapılabileceği görüldü.
OTOYOLLAR
Otoyollarda Meclis'teki yasanın çıkmasının hemen ardından ihaleye çıkabiliriz. Mali piyasalardaki gelişmeler yatırımcıları etkiliyor. Ancak Milli Piyango, otoyol ve elektrikle ilgilenenler nispeten daha az etkileniyor. TEKEL, PETKİM ve limanlar gibi kesinleşmiş ancak devri tamamlanmamış ihalelerden 5.7 milyar dolarlık bir özelleştirme geliri var.
REFERANS
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...