TÜRKİYE’de yaşayan 6 milyon diyabetlinin sorunlarını 10 yıl içinde çözmek için kollar sıvandı. En büyük sağlık sorunlarından biri olarak değerlendirilen diyabeti kontrol altına almak için 50’yi aşkın akademisyen ve uzman, bir eylem planı hazırladı. Uzmanlar, Türkiye hem diyabeti kontrol altına alacak, hem de 2020 yılında yılda 10 milyar dolara yakın kaynak tasarrufu sağlayacak çözüm önerileri oluşturdu. Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde yürütülen projeye Dünya Sağlık Örgütü de destek veriyor.
İLK AŞAMA OKULLAR
“Diyabet 2020 Projesi” Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Kamuoyunu bilgilendirecek iletişim politikaları uygulamak, okul kantinlerini düzenlemek, gıda endüstrisinin paketler üzerinde bilgilendirme yazıları yazmasını sağlamak gerekiyor. Bunun için başta hastalar olmak üzere, TÜBİTAK’tan üniversitelere, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na, hekimler, hemşireler, hasta yakınları ve endüstriye kadar herkesin D2020 projesinin içinde olması gerekiyor” dedi. Türkiye Diyabet Vakfı’nın öncülüğünde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Sağlık Bakanlığı’nın yanında yirmiden fazla sivil toplum kuruluşunun destek verdiği “Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler Projesi” çerçevesinde 2009 Eylül ayında sorunlar, 2010 Ocak ayında da çözümler için çalıştay yapıldı.
5’E AYRILACAKLAR
Projeye göre toplum diyabet açısından 5 ana grupta ele alınacak: Sağlıklılar, diyabet riski taşıyanlar, başlangıç düzeyindeki diyabetliler, diyabeti ilerlemiş hastalar ve ağır diyabetli hastalar. Bu grupların her biri için farklı stratejiler geliştirilecek. Diyabette “hastalık yönetimi” anlayışının uygulanması halinde hekim, hemşire ve diyetisyenlerin yanı sıra, diyabet eğitimcileri, ayak bakım görevlileri (podiatristler) gibi yeni meslekler de diyabetin bakım, tedavi ve yönetiminde görev alacak. Diyabetle mücadelenin uzun vadeli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, ‘Diyabet 2020’nin ulusal ve toplu hareketi sağlayacak bir oluşum olduğunu söyledi.
HaberTürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...