Hpoglisemiyi ciddiye almak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "SAĞLIKLI bir beyin/bellek ve güçlü bir beyin performansı için beynin “ihtiyacı kadar şekeri” uyku ya da uyanıklık hali fark etmez her an hazırda bulması gerekir. Zira beyin iki şey olmadan sağlığını koruyamaz, işini gücünü yapamaz: ŞEKER ve OKSİJEN" dedi.
PROF. DR. OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI ŞÖYLE:
Hipoglisemiyi ciddiye alın
Eğer sık sık ve hiç ilgisiz zamanlarda “tatlı bir şeyler yemek” isteğiyle kıvranıyorsanız...
Eğer öğün atladığınızda sinirlilik, alınganlık, kaygı ve benzeri ruhsal sorunlar yaşıyorsanız... Eğer yemek yiyince ortadan kalkan bir halsizlik hali başlıyor, enerji kaybınız zirve yapıyorsa... Eğer gün içerisinde sık sık yorgunluk atakları yaşıyor ve bu atakları bol şekerli bir kahve ya da çayla geçiştirme ihtiyacı duyuyorsanız lütfen bu yazıyı daha dikkatle inceleyiniz ve tavsiyeleri de bir kenara dikkatle not ediniz. Zira hipoglisemi yukarıda saydığım bu sorunlardan çok daha önemli bir meseledir.
ÖNEMLİ SORU
HİPOGLİSEMİ NASIL ANLAŞILIR
HİPOGLİSEMİ meselesinden kuşkulanıyorsanız lütfen en kısa zamanda gidip bir “HİPOGLİSEMİ TESTİ/İNCELEMESİ” yaptırın. Bunu özellikle “Yemeklerden sonra beynimi sis basıyor, kafam karışıyor, gece sık sık huzursuzluk duygusuyla uykularım bölünüyor” gibi yakınmalarınız da varsa lütfen hiç ihmal etmeyin. Zira anlattığım bu işaretlerin tamamı gözden kaçmış gizli ve sinsi bir hipogliseminin ilk işaretleri de olabilir. Durun, bitmedi! Hipoglisemi meselesinin saydıklarımdan çok daha derin, çok daha önemli sonuçları da var. Mesela mı? Beyniniz hipoglisemiden en çok hasar görebilecek organınızdır.
İYİ BİLGİ
BEYİN ŞEKERSİZ YAPAMAZ
SAĞLIKLI bir beyin/bellek ve güçlü bir beyin performansı için beynin “ihtiyacı kadar şekeri” uyku ya da uyanıklık hali fark etmez her an hazırda bulması gerekir. Zira beyin iki şey olmadan sağlığını koruyamaz, işini gücünü yapamaz: ŞEKER ve OKSİJEN. Her ikisinin de yokluğu beyni uzun süreli, kalıcı ve yıkıcı hasarlara/hastalıklara (nörodejeneratif hastalıklar: mesela Parkinson, mesela Alzheimer, mesela damarsal kökenli bunamalar) götüren yolculuğun başlangıç noktasıdır. Kısacası şeker eksikliği tıpkı oksijen eksikliği gibi beyindeki tüm dengeleri altüst eden önemli bir sorundur.
OKUR SORUSU-1
İNSÜLİN DİRENCİ HİPOGLİSEMİ YAPAR MI
HİPOGLİSEMİ problemi yaşamanız için yalnızca şeker hastası olmanız, şeker haplarınızı yanlış kullanmanız, insülin ayarınızı bozmanız, kötü beslenmeniz gerekmez. Şeker hastalığına yakalanmadan yıllarca önce probleminiz henüz “İNSÜLİN DİRENCİ” düzeyindeyken de yemek sonrası hipoglisemiler yaşayabilirsiniz ki bu durumda da beyniniz ardı arkası kesilmeyen “GİZLİ HİPOGLİSEMİK DARBELER” yaşayabilir. Üstelik sık sık “insülin patlamaları”nın da yaşandığı bu “ERKEN DİYABET” döneminde gelişen “AŞIRI İNSÜLİN BİRİKİMİ” (hiperinsülinemi) beyni iltihaplandırarak da beyin hasarını daha da hızlandıracaktır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...