İngiliz Financial Times gazetesi Oyakbank’ın İngiliz Standard Chartered’e 2 milyar dolara satıldığını yazmıştı. OYAK yetkililerinin sessizlikle karşıladığı bu haberle yeniden gündeme gelen Oyakbank’ın yabancıların eline geçecek olmasının istihbarat açısından sakıncalı olduğu ifade edildi. Subayların maaşlarından kesilen paralarla kurulan OYAK’a ait Oyakbank’ın yabancıların eline geçecek olmasının askeri istihbarat açısından tehlike oluşturacağını belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, “Oyakbank’ın müşterilerinin yüzde 70’i emekli ya da muvazzaf askerlerden oluşmaktadır. Bankanın satışıyla askeri sır sayılması gereken pek çok bilgi de yabancıların eline geçecektir. İngilizlere satılsın ya da Fransızlara fark etmez, bir albayımızın, bir yarbayımızın ne kadar kredi borcu var, hesapları nedir, bu bilgileri ele geçirecek olması, satışın sadece ekonomik olmayacağını göstermektedir” dedi.
BENİM HESAPLARIM DA OYAKBANK’TA
Oyak yetkililerine seslenerek bankanın yabancılara satılmaması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Aygün, “Oyakbank’ı milli bir banka olarak gördüğüm için gerek odanın hesaplarını gerekse şahsi hesaplarımı Oyakbank’ta tutuyordum. Yabancılara gitmeyecek bir banka varsa o da Oyakbank’tır diyordum. Zaten Oyak, faaliyetlerinde hep askerin milliliğini öne çıkarmıştır” diye konuştu.
ASKERLER BANKALARINI DEĞİŞTİRMELİ
Emekli tümgeneral Osman Özbek de, hiçbir bankanın yabancılara satılmasının doğru olmadığını söyleyerek, Oyakbank’ın satılması durumunda hesaplarını artık bu bankada tutmayacağını dile getirdi. Özbek, “Oyakbank yabancılara satılırsa askerler de hesaplarını başka bankalarda tutmalılar” dedi.
TEPKİLER ÜZERİNE FRANSIZLARDAN VAZGEÇİLDİ
Bankanın daha önce Fransız Credit Agricole’e satılması bekleniyordu. Ancak Oyak Holding’in ‘Ermeni soykırımını tanıma’ mahiyetinde 5 bin Ermeni’ye tazminat ödeyen Fransız Axa Sigorta Şirketi’yle ortaklığı ve Erdemir’i satın almak için kurduğu Ataer’in yüzde 41 hissesini Fransız Arcelor’a satmasının ardından bir de Oyakbank’ın, parlamentosunda Ermeni Soykırımı’nı inkarı suç sayan yasa teklifini onaylayan Fransızlara satılacak olması kamuoyundan büyük tepki gördü. Fransız bankaya yakın kaynaklar, “Görüşmeler Ermeni tasarısı yüzünden sıkıntıya girdi. Her şey yolunda gidiyordu. Fransızlar bankanın çoğunluk hissesini istiyor. Bu konuda uzlaşma sağlandı ve bayramdan önce de imzalar atılacaktı. Ancak tasarı geçerse Oyak kanadı imzadan vazgeçecek. Çünkü tepki çekmek istemiyorlar. Bu durum bankayla ilgilenen Standard Chartered’ın işine yaradı. Onlar işi daha sıkı tutmaya başladı ve şansları yükseldi” değerlendirmesinde bulunmuştu.
STANDARD CHARTERED KİMDİR?
İngiliz Standard Chartered, 150 yılı aşkın bankacılık geçmişi olan bir banka. 1863 yılında kurulan The Standard Bank of British South Africa ile 1853 yılında kurulan The Chartered Bank of India, Australia and China’nın 1969’da birleşmesiyle doğdu. 2005 yılı rakamlarına göre 215 milyar dolarlık aktifi olan banka 50 ülkede, 1200 şube ile faaliyet gösteriyor. 50 binden fazla çalışanı olan bankanın hisseleri son 5 yılda yüzde 150 değer kazandı. Standard Chartered, son olarak Tayvan bankası Hsinchu’yu 1.2 milyar dolara ve Pakistan’da kurulu Union Bank’ın yüzde 81’ini 487 milyon dolara satın aldı. Standard Chartered’ın CEO’su Mervyn Davies, 2006 Ağustos ayında yaptığı açıklamada Türkiye’nin çok cazip bir pazar olduğunu ve bankanın iş imkânlarına bakacağını açıklamıştı.
2001 KRİZİ OYAK’A YARADI!
Adı Türk Boston Bank A.Ş. iken 1994’te Oyak tarafından tüm hisseleri alınan ve 2001 krizini de iyi değerlendiren Oyak, 10 Ağustos 2001’de TMSF bünyesindeki Sümerbank’ı 50 milyar liraya satın alarak 11 Ocak 2002‘de Oyakbank ile birleştirdi ve çok kısa bir sürede Türkiye’nin sekizinci bankası haline geldi. Bu birleşme sonucunda ortaya çıkan ‘yeni’ Oyakbank A.Ş’nin yurt sathına yayılmış 323 şubesi, 4 bin 919 personeli ve 6.7 milyar dolarlık aktif büyüklüğü bulunuyor. Sümerbank Oyak’a devredilirken ekonomi çevrelerinde, “batık bankalar yabancıların eline geçmedi” şeklinde bir teselli dillendirilmişti.
VAKİT
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...