Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dostlarının sayısını artırmak, düşmanlarının sayısını azaltmak ve özellikle sorunlu olduğu ülkelerle diyaloğu geliştirerek uluslararası arenada ilişkilerini sürdürmek istediğini söyledi.
İsrail ile yapılan anlaşmanın özellikle Gazze'deki Filistinliler için önemli olduğunu belirten Tüfenkci, "İsrail ile yapılmış olan anlaşma, Gazze'deki mağdur ve mazlum Filistinli kardeşlerimize rahat bir nefes aldıracak. Yeni bir yol ve kapı açılmış olacak. Bunun ilk semerelerini de nitekim bayramda Mersin'den çıkan gemiyle yapılan yardımlarla gördük. İnşallah arkası da gelecek." diye konuştu.
Türkiye'nin İsrail ile olan ticari ilişkilerinin belli bir ivmede devam ettiğini kaydeden Tüfenkci, bu noktada bir sıkıntı bulunmadığını, önemli olanın Gazze'nin rahatlaması ve nefes alması olduğunu vurguladı.
"Rusya önemli ticari partnerlerimizden birisi"
Tüfenkci, Rusya ile Türkiye arasında kriz yaşandığında bu sürecin yumuşayacağı yönünde beyanları bulunduğunu anımsatarak, "Çünkü ekonomik ambargolar iki milletin de menfaatine olan bir yaklaşım değil. Türk insanından çok Rus halkı da bu işten zarar görür ki Rusya bizim önemli ticari partnerlerimizden birisi." dedi.
Rusya ile olan krizin turizmde de önemli etkileri bulunduğunu dile getiren Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Tabi krizin bizi etkileyen en önemli unsurlarından biri, turizm noktasında oldu. Oradan turistlerin gelmesinin bölgedeki turizmi hareketlendireceği muhakkak. Biz turizmde çok ciddi tedbirler almıştık. Sektörden gelen talepleri dikkate almıştık. Buna yönelik tedbirlerimizi öne koymuştuk, ama tabi Rusya'dan gelen turist, Rusya pazarına yönelik çalışan otellerimizde rahatlama sağlayacak. Oradaki esnafa da bir hareketlilik getirmiş olacak."
"Pazar çeşitlendirmesini yapmamız lazım"
Tüfenkci, Rus pazarının tekrar açılmış olmasının Türkiye'yi hedeflerinden saptırmaması gerektiğini vurguladı.
Yeni pazar arayışlarının sürmesi gerektiğini ifade eden Tüfenkci, "Bizim yeni pazarlara girmemiz lazım. Pazar çeşitlendirmesini yapmamız lazım. Yeni pazarlara yönelik üretimlerimizi yapmamız ve bunları pazarda satılabilecek hale getirmemiz lazım. Bu hedeflerimizden sapmamamız lazım. Bu rahatlama bizi bu hedeflerimizden saptırmamalı. Yine turizmde bizim mutlaka yeni hedef pazarları oluşturmamız lazım aksi takdirde tek bir yere bağımlı kalmak en ufak sarsıntıda o yöre insanını etkileyebiliyor. Bunlardan da ders almamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...