Piyasa TCMB'den kısa vadeli faizleri değiştirecek bir adım beklemese de istikrarın sağlanacağına ve gerektiğinde her türlü adımın atılabileceğine dair güvence veren mesajlara odaklanacaklar.
TL'nin dolar karşısında sert değer kaybının dezenflasyon süreci üzerinde risk oluşturarak faiz artırımına zemin hazırlamasına karşın, ekonomistler, yaklaşan seçimler öncesi, siyasilerin büyümeyi hızlandırma baskısının arttığı bir dönemde TCMB'nin bugün kısa vadeli faizleri sabit tutması bekleniyor.
DEĞİŞİM BEKLENMİYOR
Reuters'ın 16 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette tüm katılımcılar TCMB'nin Nisan ayında politika faizinde faiz koridorunun alt ve üst bandında ve Piyasa Yapıcı (PY) bankalara tanınan borçlanma faiz imkanında değişim yapmayacağını öngörüyor.
Öte yandan faiz artıramayacağı düşünülen TCMB'nin TL'deki değer kaybını sınırlamak için bir süre daha likidite sıkılaştırmaları kullanmak zorunda olduğu beklentisi ise kısa vadeli bono getirileri üzerinde sert yükselişe neden oluyor.
Bankacılar bu beklenti ile dün iki ve 10 yıllık gösterge tahvil gerileri arasındaki farkın 100 baz puanı aşarak en son 3 yıl önce görülen seviyelere yükseldiğine dikkat çekti.
İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalamada yüzde 9.87 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.89 oldu. 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise spot kapanışta ortalama yüzde 8.93 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.86 oldu.
AY SONU DAHA DA NETLEŞECEK
Bankacılar TCMB kotasyon piyasasında bankaların TCMB'den sağladıkları fonlama miktarının son birkaç günde 4-5 milyar TL'li seviyelerden 8-9 milyar TL'ye yükseldiğini bunun kalıcı olup olmayacağının işaretlerinin bugünkü PPK toplantısında ve ay sonundaki enflasyon raporunda daha netleşeceğini belirttiler.
Bankaların TCMB'den sağladığı fonlamanın ortalama maliyetini gösteren ortalama fonlama faizi geçen hafta başındaki yüzde 7.69'lu seviyelerden dün itibarıyla yüzde 8.19'a yükseldi.
Öte yandan bankalararası piyasada gecelik faiz ise bir süredir TCMB'nin faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 10.75'in 1 baz puan altında yüzde 10.74 seviyesinde bulunuyor.
TL gelişmekte olan ülkeler arasında bu yıl en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer almayı sürdürürse de bugün sonuçları açıklanacak merkez bankası faiz kararı öncesi dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans gösterdi. Dün öğlen saatlerinde gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen değer kazancı TL'ye sıkılaştırmanın devam edeceğinin bugün PPK ile daha da belirginleşebileceği beklentisiyle daha çok yansıdı.
Reuters'da kısa süre önce yer alan bir analizde seçimler öncesi, siyasilerin büyümeyi hızlandırma baskısının arttığı bir dönemde TCMB'nin kısa vadeli faizleri artıramayacağını, Merkez Bankası'nın ancak likidite adımları ile sıkılaştırma yaparak TL'deki değer kaybını sınırlayabileceğini belirtilmişti.
Siyasilerden gelen baskı nedeniyle TCMB'nin faiz artırımına gitme olasılığı çok düşük görülürken, piyasa oyuncuları 35 milyar dolara gerileyen net rezervleri de TL'deki negatif ayrışmayı engellemek için kullanılabilecek seçenekler arasında görmüyorlar.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...