Dün Citigroup'un tarihi zararının ve olumsuz ABD verilerinin çarptığı piyasayı bugün de diğer bir finans devi Merrill Lynch vurdu. Borsa güne yükselişle başlamasına karşın ilk seans ortalarında başlayan ve ikinci seans hızlanan satışlarla 48 binin de altına geldi.
Piyasanın beklediği açıklama az önce Merrill Lynch'den geldi, ancak büyük hayal kırıklığı yarattı. Üçüncü çeyreğin ardından dördüncü çeyrekte de beklentilerin çok üzerinde bir zarar açıklayan Merrill Lynch, 1989 yılından bu yana da ilk kez yılı zararla tamamlamış oldu.
ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Merrill Lynch, dördüncü çeyrekte 9.83 milyar dolar zarar açıklarken, hisse başına zararı ise 12.57 dolar olarak kaydedildi. Banka 2007 yılı geneli için net zararının da 8.6 milyar dolar olduğunu duyurdu.
Güne olumlu başlayan ancak ilk yarının ortalarından itibaren zayıflayan piyasalar Merrill Lynch'in olumsuz bilançosu ile beraber düşüşünü hızlandırdı. Satışlara direnen Avrupa borsaları açıklamanın ardından eksiye geçerken, İMKB'de kayıp çok daha fazla oldu.
Açılışta tepki alımları ile yüzde 1'in üzerinde değer kazanan ve 49 bin 800 puan sınırına kadar yükselen borsa, ilk seansı 48 bin 648 puandan noktalamasının ardından ikinci yarıda 48 binin de altına gördü. Borsa, saat 15.00 itibariyle 48 bin puan sıonırında bulunuyor. Hisselerdeki değer kaybı ise yüzde 2.1'i buldu.
AĞIR KAYIP
Borsada şimdiye kadar gerçekleşen kayıpla birlikte 2008 faturası ağırlaşmaya başladı. Yılbaşından bu yana bir türlü rahat nefes alamayan borsadaki değer kaybı yüzde 14'e dayandı. İMKB bu performansı ile dünyanın en çok değer kaybeden borsaları arasına girdi.
İMKB 2007 yılında ise yüzde 42.8 yükselişle en çok kazandıtran beşinci borsa olmuştu.
Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, ABD piyasalarında yaşanan sarsıntının içeride de fazlasıyla etkisini gösterdiğini belirtiyor. ABD'de resesyonu işaret eden her türlü veri, gelen her olumsuz bilanço borsaya satış olarak yansıyor. Uzmanlar, İMKB'nin toparlanabilmesi için ekonominin direksiyonunu elinde tutan ABD'de ortalığın sakinleşmesi gerektiğini düşünüyor.
Yapı Kredi Yatırım analisti Hüseyin Taş, hurriyet.com.tr'ye yaptıığı değerlendirmede, 50 bin seviyesinin kırılmasının orta vadeli düşüş yönünde ilk sinyali verdiğine işaret etti. Taş, borsada oluşacak tepkinin yetersiz kalması halinde düşüşün devam edebileceğini söyledi.
DOLARDA GERGİN BEKLEYİŞ
ABD para birimi dolar sabahki hafif düşüşünün ardından yönünü tekrar yukarı çevirdi ve 1.18 seviyelerini gördü. Daha sonra gelen satışlarla hafif gevşeyen dolar şu sıralar 1.182in hemen altından eldeğiştiriyor. Hafta başında 1.14 sınırına kadar gerileyen dolar, aradan geçen kısa sürede yüzde 3.5 değer kazanmış oldu.
Uzmanlar, doları ABD piyasalarının yönlendirdiğini belirterek, global arenada yaşannacak gelişmelerin içeride de etkili olacağını belirtiyor. Piyasanın tedirginliğini devamı doların 1.20 seviyelerine tırmanacağı tahmin ediliyor.
TEB Döviz Yöneticisi Levent Güven, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Global etkenlere bağlı olarak yükseliş hareketinin kısa vadede süreceğini tahmin ediyorum." ifadesini kullandı. Gülen, doların 1.19-1.20 YTL bandını aşması durumunda 1.23'e kadar gidebileceğini kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...