Burdur'un Yeşilova ve Karamanlı ilçeleri arasında, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırında bulunan Niyazlar köyündeki krom madeninin kapasite artışı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı iki ayrı dava açıldı.
Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre, bölgedeki Eşeler Yaylası’nda krom madeninin kapasite artışına itiraz eden 13 kişi ve Karamanlı Belediyesi konuyu yargıya taşıdı. 28 Nisan’da uzmanlar, Burdur Barosu’ndan avukatlar, davacılar ve maden şirketi yöneticileri eşliğinde bir keşif yapılacak. İncelemeden sonra hazırlanacak rapor, davanın seyrinde belirleyici olacak.
ÜRETİM KAPASİTESİ 10 KAT ARTACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında yer alan krom madeninin kapasite artışıyla ilgili hazırladığı projeye, 29 Aralık 2022’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Alanda 2014 yılından beri faaliyet gösteren Zontaş Zonguldak Taşkömürü Mad. San. ve Tic. A.Ş adına verilen krom madeni ruhsatı, devlet ormanı vasfındaki arazide bulunuyor. Ruhsat sahibi şirket, madeni 2021’in Ekim ayında, İstanbul merkezli Manolya Madencilik A.Ş.’ye kiralayarak, işletmeyi bu şirkete devretti.
Ruhsat sahasının 22 hektarlık kısmında kapalı ve açık krom madeni işletmeciliği yapan firma, daha fazla üretim yapmak için kapasite artışı talebinde bulundu. Kırma, yıkama ve eleme tesisinin de bulunduğu projeye göre maden işletmesi, mevcut üretim kapasitesini yaklaşık 10 kat artırmak istiyor. Krom madeninin kapasite artırımı için sunduğu başvuru dosyasında, günde 163 metreküp su tüketimi taahhüt ediliyor.
“SULARIN KİRLENMESİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDECEK”
Krom madeninin bulunduğu alan, dünyadaki ender biyolojik özelliklere sahip Salda Gölü’ne 11 bin 500 metre uzaklıkta. Salda Gölü Koruma Derneği, krom madeninin çevresindeki su kaynaklarının Salda Gölü’nü beslediği gerekçesiyle şu açıklamayı yaptı:
“Bu dereler, ekosistemin can damarı ve su kaynağı olarak işlev görüyor. Eşeler Yaylası’na sınırı olan ilçelerin içme suyu, buradan temin ediliyor. Madende yapılacak kapasite artışı ile ekolojik dengedeki bozulma hızlanacak, suların kirlenmesi insan sağlığını tehdit edecek, endemik türler ve yabani yaşam yok olma tehlikesi altına girecek.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...