Savunma ve havacılık sanayisinde dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli katkının artması, Türkiye'nin bu alandaki ithalatının giderek düşmesini sağlıyor.
Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), sektörün geçen yıla ilişkin performansını değerlendirdi.
Ülke savunması ile kritik ve ileri teknoloji alanlarında faaliyet gösteren ve sektörün yüzde 90'ından fazlasını temsil eden 176 imalatçı firma ve kuruluş ile 6 kümeyi çatısı altında toplayan SASAD'ın verilerine göre, Türkiye'nin savunma ve havacılık sektörlerinde son yıllarda sağladığı gelişme ekonomik göstergelere yansıdı.
Savunma ve güvenliğe yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve kamu kuruluşlarının deniz, kara, hava platformları ile uzay, elektronik, akıllı sistemler ve alt sistem ihtiyaçlarının öncelikle yerli sanayi ürünleriyle karşılanması, yurt içinden tedariki mümkün olmayan sistemlerin ise en yüksek yerli katkı düzeyi ve mümkünse teknoloji transferi veya teknoloji üretimi yoluyla temin edilmesi yaklaşımı, söz konusu alanlarda ithalatın gerilmesini sağladı.
Dışa bağımlılığın azalması ve yerel katkının artması etkili
Türkiye, savunma ve havacılıkta 2012'de 1 milyar 409 milyon dolar ithalat yaparken, bu miktar 2013'te 1 milyar 327 milyon dolar, 2014'te 1 milyar 351 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl savunma ve havacılık sanayisindeki ithalat 1 milyar 67 milyon dolara geriledi. Savunma ve havacılık sanayisinin ithalat miktarı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 21 düştü.
Söz konusu sanayi alanlarında bu eğilimin son 4 yılda gelişerek sürmesinde dışa bağımlılığın azaltılması ve yerel katkının artması etkili oldu.
Geçen yılki ithalatın 511 milyon doları Avrupa'dan, 410 milyon doları ABD'den, 146 milyon doları diğer ülkelerden oldu.
En fazla ithalat kara platformları alanında yapıldı. Bu alandaki ithalat tutarı 422 milyon doları buldu. Kara platformlarını 255 milyon dolarla askeri hava platformları, 236 milyon dolarla sivil havacılık ürünleri, 129 milyon dolarla deniz platformları izledi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...