Türkiye'de en çok fazla görülmüş olan hastalık olan Şeker Hastalığı'yla yaşamak sanıldığı kadar zor değil!
Beslenme ve diyetin şeker hastalığı tedavisindeki yeri bir hayli kritiktir. Şeker hastasının diyeti bireyin yaşam stili , boy, kilogram , şeker tedavisinde kullandığı ilaç ve insülin tipi ve miktarı, günlük fizik aktivitesi ve beslenme alışkanlıkları göz önünde tutularak düzenlenir.
Bu sebepten ötürü bir şeker hastasının diyeti diğerinden başkadır. Diyet programında önerilen miktarlardan çok yemek kan şekerinizin artmasına, az yemek ise kan şekerinizin düşmesine sebep olur. Her iki durumda da diyabet kontrolü bozulur. Bu yüzden günlük toplam enerji bakımından diyet listesinin dışına çıkılmamasına itina gösterilmelidir. Yediğiniz yemekler, ilaç ve egzersiz arasındaki denge diyabet kontrolünde anahtar rol oynar.
Endokronoloji ve Metabolizma astalıkları bölümünden, Prof. Dr. Sait Gönen 22 adımda diyabetle yaşam öğretisini anlatıyor;
- İşin ana kuralı: Şeker hastaları için her gün aynı miktarda yiyeceği aynı dönemde yemek önemlidir.
- Öğün atlamamak lazım gelir : Atladığınız ya da geciktirdiğiniz öğünler kan şekerinizde mühim oynamalara yol açacaktır.
- Yaşam kaynağı su: Su dengesini sağlayabilmemiz için her gün en az 10 bardak (2 litre) su içmelisiniz.
- Kesinlikle uzak durun: Şeker, şekerli yiyecekler ; şekerli içecekler, meşrubatlar, kola, meyveli şerbetler, sıcak çikolata, salep, boza, hazır meyve tozları…
- Alkole hayır: Alkollü içeceklerin hepsi; şarap, rakı, bira, viski, likörden uzak durun.Bu testten korkmayın
Ajans34
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...