Said-i Nursi üzerine olan çalışmaları yüzünden daha önce iki kez Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyeliği veto edilen dünyaca ünlü Türk bilim adamı Prof. Şerif Mardin, Akademi’nin Genel Kurulu’ndan da onay alamadı.
Boğaziçi, Stanford ve Sabancı üniversitelerinde görev yapan Prof. Dr. Şerif Mardin’in TÜBA üyeliği 2 Haziran’da yapılan genel kurulda ele alındı. Zaman Gazetesi’nde Şahin Alpay’ın yazısına göre, Prof. Mardin’in üyeliği yapılan gizli oylamada 18’e karşı 51 oyla reddedildi. Akademi üyeleri arasında bulunan Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı, genel kuruldaki oylamayı doğruladı, ancak dünyaca tanınan sosyolog Prof. Mardin’in üyeliğinin neden kabul edilmediği konusunda "Gizli oylamaydı, nedenini açıklayamam" dedi.
Prof. Mardin, üyeliğinin iki kez reddedilmesinin ardından "O Said-i Nursi hakkında kitap yazdı, orada İslamcıları koruyor" diye üyeliğine karşı çıktıklarını belirtmişti. Hürriyet’e konuşan Şerif Mardin, Türkiye’de kimin neyle itham edileceğinin bilinemediğini belirterek, "Türkiye’yi anlamak ve algılamak açısından din çok önemli bir sosyolojik olgu. Ama bunu kavramak istemeyenlere izah etmeniz mümkün değil. Benim yaptığım çalışmayı, ’Dincileri koruyan bir tavır sergiliyor’ diye eleştirenler oldu. Akademi dünyasında bile bilimsel bir çalışma böyle algılanıyorsa, şaşırmanın gereği yok" demişti.
Prof. Mardin, Said-i Nursi üzerine çalışmaktan pişman olmadığını ifade ederek, "Benim işim toplumu belirleyen olguların arkasındaki dünyayı incelemek. Din de bu olguların en önemlisi. Doğal olarak aynı şey tarikat ve cemaatler için de geçerli. Türkiye’de Nakşibendiliği bilmeyen Türkiye’den bir şey anlayamaz" demişti.