Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişiklik paketi yasalaştı. Siyasi kulislerde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in paketi veto edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Ancak iki soru akılları kurcalıyor.
1) Cumhurbaşkanı paketi Meclis'e geri gönderirse ne olacak?
2) Süreç referanduma giderse iki sandık aynı anda seçmenin önüne konulabilecek mi?
Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişiklik paketinin Meclis'te kabul edilmesi tartışmaları bitirmedi.
Şimdi Sezer'in pakete onay verip vermeyeceği, referandum sandığının 22 Temmuz'da halkın önüne genel seçim sandığı ile birlikte konulup konulmayacağı merak ediliyor.
Takvim sıkışık. Takvim üzerinde yapılan ince hesaplar da 22 Temmuz'da halkoylamasına gidilemeyeceğini gösteriyor.
Sezer 15 gün içinde karar verecek
Paketin Cumhurbaşkanı'na sunulduğu günden 1 gün sonra, Sezer'in 15 günlük süresi işlemeye başlayacak. Bu durumda Sezer'in 26 Mayıs'a kadar paketi inceleme yetkisi bulunuyor.
Sezer 26 Mayıs'ta paketi veto ederse, Meclis'te Anayasa Komisyonu değişiklik paketini tekrar görüşecek. Aynen geri gönderilmesi beklenen paketin Meclis'ten çıkma tarihi ise en erken 1 Haziran.
Paket 330 ile 367 arasında oy alırsa, otomatik olarak halkoylamasına sunulacak. Eğer 367'nin üstünde oyla kabul edilirse, Cumhurbaşkanı ikinci kez önüne gelen paketi isterse referanduma götürebilecek.
Sezer "referandum" derse, Anayasa'ya göre bunu önce Resmi Gazete'de yayımlatacak. Yasaya göre, bundan sonra, en iyimser takvimle 120 gün sonra yani 7 Ekim Pazar günü halk oylaması yapılabiliyor.
Kulislerden sızanlar...
Ancak kulislerde farklı bir tartışma daha yaşanıyor. AK Parti'nin gerekirse halkoylamasıyla ilgili yasayı değiştirebileceği - 120 günlük süreyi kısaltabileceği - konuşuluyor. Yapılacak bu düzenleme şimdilik tartışmalı.
AK Parti Anayasa paketine referandumu öne çekebilmek için de bazı maddeler koydu ancak Anayasa değişikliği halen yürürlüğe girmemiş olacağı için bunun uygulanamayacağını ifade edenler bulunuyor.
Ayrıca, referandum yasasında yapılacak değişikliğin de yine Sezer'in onayına sunulması gerekecek. Sezer bu yasayı da veto edebilir.
Tüm bu ihtimaller referandum sandığının 22 Temmuz'da halkın önüne konulmasını zora sokuyor.
"Sıkışık bir dönem" yorumu
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin ''sıkışık bir dönemde gündeme geldiğini söylediği'' belirtilmişti.
Erdoğan: İade olursa tekrar göndeririz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa paketinin Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından kuliste soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Sezer'in değişiklik paketi için söylediği "Aceleye getirildi" açıklaması hatırlatılan Erdoğan, "Bu konular 24 saattir konuşulan konular değil. Yıllardır Türkiye'nin gündeminde. Milletimiz kilidi açacaktır" dedi.
Bütün hesapların yapıldığını, Sezer'in vetosu halinde, paketin tekrar Köşk'e gönderileceğini söyleyen Erdoğan, "Şu andaki durum bir kilitlenmeyi getirmiştir. Azınlık çoğunluğa tahakküm etmek istedi. Ama bugün yapılan bu değişiklikle bu kilitlenmenin önünü milletimiz açacaktır. Bir şey daha geliyor. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletin' diyorsak o zaman milletimizden çekinmeyeceğiz. Ve milletimize rahatlıkla gideceğiz" diye konuştu.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...