Eczanelerin 4 Aralık'ta kepenk kapatarak protesto edeceği ilaç fiyatlarındaki indirimle alakalı Sosyal Güvenlik Kurumu açıklama yaptı.
"İlaç Fiyat Kararnamesiyle" ilaç fiyatlarında düzenleme yapıldığını belirten Kurum, düzenlemeler içinde eczanelere yönelik doğrudan herhangi bir kararın bulunmadığına dikkat çekti. SGK, "İlaç fiyatlarındaki bu indirimler hem vatandaşlarımızın ilaç teminindeki giderlerini, hem de kamu sağlık harcamalarını azaltacaktır. Ancak bu durum eczanelerin kârlarında ilaç fiyatlarındaki düşme sebebiyle küçük bir azalmaya da neden olabilecektir." denildi.
SGK'dan yapılan açıklamada, ilaç pazarının son iki yılda yüzde 40 büyüdüğü belirtildi. Bununla birlikte eczanelerin karlılıklarının arttığına dikkat çeken Kurum, düşük cirolu eczanelerin lehine iyileştirme yapıldığını ve bununla eczanelere toplam 495 milyon TL ek kaynak sağlandığını vurguladı.
KRİZE RAĞMEN ECZANE CİROLARINDA YÜZDE 20 ARTIŞ
2008 yılı ile kıyaslandığında, 2009 yılında eczanelerin cirolarının yüzde 20 arttığına işaret edilen SGK açıklamasında eczane başına ortalama aylık brüt kâr tutarı 2008 yılında yaklaşık 14 bin lira dan krizin yaşandığı bu yıl 17 bin liraya yükseldiği ifade edildi.
SGK, ilaç fiyatlarında meydana gelecek düşüşler nedeniyle eczanelerin stoklarından kaynaklanan zararlarının ilaç sanayi tarafından karşılanacağına dikkat çekti. Eczanelerin reçete sayısı ve fatura potansiyeli incelendiğinde, kâr düşüşü olabilecek eczanelerin daha çok büyükşehir merkezlerinde yoğunlaştığı belirtildi.
KAPANMA İHTİMALİ OLAN ECZANE 9
Kurum, Türk Eczacıları Birliği'nin ilaç kararnamesi sebebiyle 7 bin eczane kapanacak açıklamasına da açıklık getirdi. Buna göre Türkiye'de sadece bir eczane olan ilçe sayısı 118. Bu ilçelerdeki eczanelerden yıllık cirosu 400 bin liradan az olan eczane sayısı ise 41. Bu eczanelerden ilaç fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek kapanma ihtimali olan eczane sayısı 9.
HER YIL 650 ECZANE KAPANIYOR BİN 50 TANE AÇILIYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu, kapanan ev açılan eczane rakamlarını da yayınladı. Son beş yılda her yıl yaklaşık 650 eczanenin kapandığına dikkat çekilen açıklamada yine her yıl bin 50 eczane açıldığı vurgulandı. Açıklama "Eczane kapanma ve açılmalarını doğrudan bu tedbirlerle ilişkilendirmek doğru değildir. 2010 yılı ve sonrası için alınan tedbirler sağlık sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamaya yöneliktir. Alınan tüm tedbirler, kamu sağlık harcamalarını disiplin altına alarak vatandaşlarımıza daha kaliteli ve kesintisiz hizmet vermeye yöneliktir. Vatandaşımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilaca kesintisiz erişiminde bu tedbirler nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır." ifadeleriyle sonuçlandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...