SGK Başkanlığından yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında kararname sonrasında eczanelerin zarar ederek kapanacağı yolunda haberler, ilanlar ve reklamlar yer aldığı ifade edildi.
Son yıllarda yapılan düzenlemelerle vatandaşların ilaca erişiminde yaşanan zorlukların kaldırıldığı, bu arada eczanelerin de büyük oranlarda kar ettikleri anlatılan açıklamada, ’’Kamu tarafından 2007 yılında 11.130 milyar TL, 2008 yılında 12.962 milyar TL ilaç ödemesi yapılmıştır. 2009 yılında gerçekleşecek toplam ilaç ödemesi ise 15.586 milyar TL olacaktır. Bu rakamlardan da görüleceği gibi son iki yılda ilaç pazarı yüzde 40 büyümüştür’’ denildi.
Açıklamada, aynca, düşük cirolu eczanelerin lehine iyileştirme yapmak amacıyla, 2008 Temmuz ayından itibaren kamu ile anlaşmalı eczanelere uygulanan eczacı iskonto oranlarının revize edildiği ve bu yılın başında ilaç fiyat kararnamesi ile eczanelerin karlılık oranının yükseltildiği, bu sayede eczanelere toplam 495 milyon TL ek kaynak sağlandığı vurgulandı.
Eczanelerin cirolarının geçen yıla göre yüzde 20 arttığı belirtilen açıklamada, böylece eczane başına ortalama aylık brüt kar tutarı 2008 yılında yaklaşık 14.000 TL’den 2009 yılında 17.000 TL’ye yükseldiği belirtildi.
Küresel ekonomik krizle mücadele çerçevesinde, sağlık harcamalarında da bazı önlemlerin alınması zorunlu hale geldiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
’’Alınan tedbirler çerçevesinde 4 Aralık tarihinde yürürlüğe girecek olan ’İlaç Fiyat Kararnamesiyle’ ilaç fiyatlarında düzenleme yapılmaktadır. Bu düzenlemeler içinde eczanelere yönelik doğrudan herhangi bir karar ya da uygulama söz konusu değildir. Sadece ilaç sanayi ile varılan mutabakatla ilaç fiyatlarında indirim sağlanmaktadır. İlaç fiyatlarındaki bu indirimler hem vatandaşlarımızın ilaç teminindeki giderlerini, hem de kamu sağlık harcamalarım azaltacaktır. Ancak bu durum eczanelerin karlarında ilaç fiyatlarındaki düşme sebebiyle küçük bir azalmaya da neden olabilecektir.
Alınan bu tedbirler sonucunda, 2010 yılında ilaç sektöründe yüzde 6,3 oranında küçülme beklenmektedir. Bu küçülmeden eczanelere düşen pay ise sadece yüzde 1,52’dir.
Ayrıca ilaç fiyatlarında meydana gelecek düşüşler nedeniyle eczanelerin stoklarından kaynaklanan zararlarının ilaç sanayi tarafından karşılanması konusunda da mutabık kalınmıştır.’’
Açıklamada, kamuyla anlaşmalı eczanelerin reçete sayısı ve fatura potansiyeli incelendiğinde, kar düşüşü olabilecek eczanelerin daha çok büyükşehir merkezlerinde yoğunlaştığının tespit edildiği, ilçelerde ilaç fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek kapanma ihtimali olan eczane sayısının sadece 9 olduğu ifade edildi.
Son 5 yılda her yıl yaklaşık 650 eczanenin kapandığı, bin 50 eczanenin açıldığı anlatılan açıklamada, eczane kapanma ve açılmaların doğrudan bu tedbirlerle ilişkilendirmenin doğru olmadığı kaydedildi.
Açıklamada, 2010 yılı ve sonrası için alınan tedbirlerin sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik olduğu vurgulanarak, şöyle devam edildi:
’’Kamu sağlık harcamalarım disiplin altına alarak vatandaşlarımıza daha kaliteli ve kesintisiz hizmet vermeye yöneliktir. Vatandaşımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilaca kesintisiz erişiminde bu tedbirler nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
4 Aralık günü sosyal duyarlılığı bir tarafa bırakarak vatandaşlarımızın ilaca erişimine engel teşkil edecek eczanelerle ve sivil toplum kuruluşları ile çalışma prensiplerimizi kurum olarak yeniden gözden geçireceğimizi belirtirken, sağlığın her şeyden önce geldiği ilkesiyle, yıllardır olduğu gibi 4 Aralık günü ve sonrasında da vatandaşlarımıza özverili olarak hizmet vermeye devam edecek eczanelerimize ve emeği geçen tüm odalara teşekkür ederiz.’’
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...