Sigara içmenin, 'esetilaldehit' denen bir maddenin salgılanmasına yol açtığını anlatan Serakıncı, bunun da özellikle cilt yaşlanmasına sebep olduğunu belirtti. Söz konusu kimyevi maddenin, dokuları bir arada tutan bağları yıktığını veya yıprattığını belirten Doç. Dr. Serakıncı şunları dile getirdi: "Sigara, cilt dokularını bir arada ve genç tutmaktan sorumlu fiber liflerin kolajen ve elastin yıkımını sağlayan enzimlerin hızını arttırarak yaşlandırmayı arttırır. Aynı zamanda C vitamini yıkımına yol açar ki bu vitaminin, hem bağışıklık sistemi hem de cilt yaşlanmasında önemli rolü olan kolajen sentezinde rolü var. Sigara. damarların daralmasına ve dolayısıyla dolaşımın yavaşlamasına yol açar. Bu da kan yoluyla ana besinlerin (nutrients) ve oksijenin alımını yavaşlatır. Bunların yanısıra vücutta serbest radikaller oluşumunu arttırıyor. Bunların da çok güçlü yaşlanma faktörleri oldukları gösterilmiştir."
Yaşlanma ve nasıl yaşlanıldığının, yüzde 50 oranında genetiğe bağlı olduğunu ifade eden Serakıncı, geri kalan yüzde 50'yi ise kaliteli yaşlanmak için kişinin destekleyebileceğini söyledi. Bunun için en önemli faktörün, sigara içmemek ve tembellikten uzak durmak olduğunu belirtti. Bir kat yukarıya çıkmak için asansör yerine merdiven kullanmak gibi basit günlük faaliyetlerin bile önemli olduğunu kaydeden Nedime Serakıncı, günde 30 dakika spor yapmanın yeterli olduğunu, ayrıca beslenmede, diyabetliler gibi sık ve düşük glükozlu yiyecekleri tercih etmek gerektiğini anlattı. Aynı şekilde aşırı yağlı beslenmeden kaçınılırsa, yağların damarlar üzerindeki tahrip edici etkisinin azalacağını vurguladı.
Doç. Dr. Serakıncı, sigaranın yaşlanmayla ilgili yol açtığı problemleri ise şöyle aktarıyor: "İçilen her sigara, yağ parçalarının damarlara yapışmasına yardım eder. Beyinde oluşan emboli ve/veya kanamaların yüzde 55'i sigaraya bağlıdır. Bu oran, normal kişilerdeki riskin üç katıdır. Mide kanamalarının yüzde 59'u sigaraya bağlıdır. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterollü bir kişi sigara içiyorsa, iskemik hastalığına yakalanma riski, içmeyenlere göre 16 kat artar. Kalp hastalıklarının da yüzde 65'i sigara kaynaklıdır."