Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurdun büyük bir bölümünde etkisini sürdüren soğuk havanın, grip, soğuk algınlığı, yüksek tansiyon, kalpte ritm bozukluğu, ani ölüm, yüz felci gibi rahatsızlıklar dışında, özellikle kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için çok riskli olduğunu belirtti.
Soğuk havalarda kalp hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gök, özellikle bilinen koroner kalp hastalığı olan yani kalp krizi geçirmiş veya ritm bozukluğu, kalp yetersizliği bulunan kişilerin risk grubunda yer aldığını bildirdi.
Prof. Dr. Gök, soğuk havada kalp damarlarının uyarılarak kasıldığını, kalbin yükünün arttığını ve kalbin beslenmesinin bozduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Yükün artmasıyla daha fazla kan pompalaması gereken kalp, yetersiz kan alımı nedeniyle zorlanınca, kalp krizi riski artıyor. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalar, kalp krizi ve ani ölümü tetikler. Bu nedenle kalp hastaları korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamalı. Soğuk havada hastalarda ani kalp ölümü çok daha kolay gelişir. Kalbinde protez kapağı ve kalp yetmezliği nedeniyle ayaklarında şişlik olan kişilerin de soğuk havada uzun süre kalması hayati risk oluşturabilir. Çünkü soğuk havalarda vücudun pıhtılaşma mekanizması da bozulmaktadır. Kış mevsiminde birçok kentimizde artan hava kirliği de kalp hastaları için çok ciddi bir çevresel tehdit olarak karşımıza çıkıyor.''
''RÜZGARA KARŞI YÜRÜMEYİN''
Kalp hastalarına dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında, soğuktan koruyan giysiler giymesi önerisinde bulunan Prof. Dr. Gök, ''Önemli olan kalın giymek değil, soğuktan koruyan giysiler giymek. Kalp hastalarına yünlü giysileri öneriyoruz. Soğuk havada mümkün olduğunca az kalınmalı. Kalp hastaları rüzgara karşı değil, rüzgarı arkaya alarak yürümeli. Bu küçük tedbirlerle kalp krizi riski en aza indirebilir'' diye konuştu.
Kalp hastalarının soğuk havalarda ani hareketlerden kaçınması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Gök, merdiven çıkma ya da vücudu zorlayacak sporlar ve yemekten sonra kalbi yoran ağır egzersizlerin yapılmaması konusunda da uyarılarda bulundu.
Egzersizlerini aksatmak istemeyen kalp hastalarına soğuk havalarda kültür fizik hareketlerini önerdiklerini belirten Prof. Dr. Gök, spor salonlarının bu mevsimde spor yapmak için uygun mekanlar olduğunu ifade etti.
''SÜTLÜ İÇECEKLER TÜKETİN''
Prof. Dr. Gök, kalp sağlığı için beslenmenin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Soğuk havalarda özellikle sütlü sıcak içecekler ve bol sıvı tüketilmeli. Yine mevsim gereği Akdeniz türü beslenmeyle bol bol sebze yemekleri ve meyve tüketilmelidir'' dedi.
Diyabeti bulunmayan kalp hastalarına soğuktan korunmak için bal tüketmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Gök, ilaçların da mutlaka sabah ve akşam saatlerinde düzenli olarak alınması gerektiğini söyledi.
DİYABET VE BÖBREK HASTALARI DA RİSK GRUBUNDA
Prof. Dr. Gök, kalp hastalarının yanı sıra şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği bulunanların da soğuk havadan kendilerini koruması gerektiğini vurgulayarak, ''Yüzde 75'i kalp krizinden hayatını kaybeden şeker hastaları ve büyük bölümü kalp krizi ve ritm bozukluğundan ölen böbrek hastaları da soğuk havada risk grubunda yer alıyor'' dedi.