7 buçuk milyarlık dünya nüfusunun 5.2 milyarı cep telefonu kullanırken, 4.66 milyarının ise internet erişimi var. Yine aynı araştırma ve istatistikler; dünya genelindeki sosyal medya kullanıcı sayısının 4 milyar bandını geçtiğini söylüyor. Global sosyal medya kullanıcı sayısı 4.14 milyar olarak belirlendi.
Bu oranların gösterdiğine göre, 7.81 milyar insana ev sahipliği yapan gezegenimizin yarısından fazlası sosyal medya kullanıcısı. Başka bir deyişle dünyanın yarısından fazlası sosyal medya kullanıyor.
Günümüzde gelişen teknolojiyle ve internet kullanım alanının geniş kitlelere yayılmasıyla birlikte iletişim bir kat daha güçlü ve önemli hale geldi.
Ayrıca istatistikler, herhangi bir kullanıcının uyanık olduğu sürenin yüzde 15'ini sosyal medyada geçirdiğini gösteriyor. Instagram’dan fotoğraf paylaşmak, Twitter’dan gündemi tartışmak, Facebook’dan arkadaşla konuşmak, YouTube’den video izlemek derken günün önemli bir kısmı sosyal medyaya gidiyor.
SOSYAL MEDYANIN FAYDALARI
Sosyal medya, kişiye en basit anlamda bir “sosyal” (!) çevre ve bu çevreyle iletişim ve etkileşim kurma olanağı sağlıyor. Örneğin, ilk günlerinde mavi “f” logosu herkes için bir anlam ifade etmiyordu ancak bugün Türkiye’de milyonlarca, dünyada ise milyarlarca kullanıcıya sahip oldukları biliniyor. Yani çevrenizdeki –neredeyse- herkese ulaşabilmeniz mümkün.
SOSYAL MEDYANIN ZARARLARI
Peki hayatımızın bu kadar içindeki sosyal medyanın zararları neler?
Bilinçli kullanıldığı zaman zararı olmadığı düşünülen sosyal medyanın, amacı dışında kullanılması ve çok vakit geçirilmesi durumunda insan sağlığı üzerinde olumsuz etki bıraktığı uzmanlar tarafından söyleniyor.
Sosyal medyanın en büyük tehlikelerinden biri yarış halidir. İnsanlar sürekli kendilerini birilerine beğendirmek için ya fotoğraf ya da bir söz paylaşarak beğeni ve takipçi kazanmak istiyorlar. Bu da insanlar arasında sosyal medyada rekabete yol açıyor.
Yine uzmanlara göre, mantıklı düşünme ve akıl yürütme yönünden insanı zayıflatan sosyal medyanın diğer zararları ise şunlar:
Asosyal bir yaşantı başlıyor
Sosyal ilişkilere zarar veriyor
İş hayatındaki performansı etkiliyor
Depresyon gibi eğilimlere yol açabiliyor
İnsanlar arasındaki rekabeti arttırıyor
Kişinin kendi bedensel ve ruhsal benliğine karşı duyduğu hayranlık artıyor
Bağımlılık yapıyor
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...