14 Şubat tarihinde Alman haber ajansı DPA'da yer alan "BM uzun hazırlıklarla yapılan katliamı soykırım olarak değerlendirmektedir" cümlesi, Berlin Büyükelçisi İrtemçelik'in ısrarlı uyarılarıyla arşivden çıkarıldı.
Almanya'nın dünyaca ünlü resmi haber ajansı DPA, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili değerlendirmeyi arşiv kayıtlarından sildi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'in iki kez konuyla ilgili mektup gönderdiği ajans, sonunda yaptığı hatayı kabul etti. Ajans hem İrtemçelik'in tekzibini yayınladı hem de "arşiv kayıtlarını" düzelttiğini açıkladı.
'ORTADA KANIT YOK'
DPA, önceki gün bütün abonelerine geçtiği ve "Türkiye Büyükelçisi: Soykırım değil" başlığını kullandığı haberde şu ifadelere yer verdi: "T.C. Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, Birleşmiş Milletler'in (BM) anlaşmasında 'soykırım' kavramının 1948 yılında tanımlandığını vurgulamıştır. Berlin'de DPA ile yapılan görüşmede İrtemçelik, BM'nin hiçbir organının, 1915'teki trajik olaylarla ilgili olarak bu tür tanımlamayı kabul ettiğine dair kanıt olmadığına işaret ederek, konunun sadece bir Alt Komisyon tarafından ele alındığını belirtmiştir. Büyükelçi, Alt Komisyon'a sunulan raporun BM İnsan Hakları Komisyonu'nda çoğunluk tarafından kabul görmediği için ele alınmadığına dikkat çekmiştir. DPA, 14 Şubat tarihinde, 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeniler' konulu yazıda kullandığı, cümleyi daha sonra bilgi bankasından silmiştir."
TEKZİBE UZANAN YOL...
DPA'yı bu noktaya getiren önceki yazışmalar da oldukça ilginçti. Konuyla ilgili gelişmeler şöyle: Berlin Film Festivali'nde gösterilen bir filmi konu edinen dpa, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili filmle ilgili geçtiği haberde, "Birleşmiş Milletler, uzun hazırlıklarla yapılan katliamı soykırımı olarak değerlendirmektedir" cümlesine yer verdi. Bu haberin ardından İrtemçelik, 16 Şubat'ta DPA'ya bir düzeltme geçip, hatanın düzeltilmesini talep etti. DPA'nın Genel Yayın Yönetmeni Dr. Wilm Herlyn de İrtemçelik'e, raporun İngiliz asıllı Benjamin Whitaker tarafından kaleme alındığını belirten bir mektup yazdı. Ancak Büyükelçi İrtemçelik'in yanıtı gecikmedi: "Anılan raporun karar almaya yetkili üst organ olan BM İnsan Hakları Komisyonu'nda görüşülmesi daha söz konusu olmamıştır. Söz konusu iddialarla ilgili BM'nin resmi bir tutum aldığına ilişkin belirti bulunmamaktadır." Bu görüşmelerin ardından DPA, konuyla ilgili tüm üyelerine tekzip geçti.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |