Segolene Royal, bir Ermeni haber dergisine verdiği röportajda Ermeni soykırımına atıfta bulunarak "Türkiye'nin AB üyesi olabilmek için geçmişteki suçlarını kabul etmesi gerektiğini" söyledi.
Sosyalist Parti'nin adayı Segolene Royal, "Türkiye'nin insan hakları ve geçmişte işlediği suçları tanımak konusunda daha çok ilerleme kaydetmesi gerektiğini biliyoruz. Yönetimimin dışişleri resmi görüşü, soykırım inkarının suç sayılması yönünde olacaktır" dedi. İnkâr yasa tasarısını en ciddi ölçüde destekleyen aday olan Royal, meclisten geçen tasarının yasalaştırılacağını taahhüt etti. Royal'in bu sözleri, Fransa'daki Ermeni diasporasının haftalık haber dergisi Nouvelle d'Armenie'nin (Yeni Ermenistan) bugün piyasaya çıkan sayısında yayımlandı. SABAH gazetesi, röportajı bir gün önce alarak bu önemli sözleri Fransa'yla aynı gün okuyucularına duyurdu.
'AHLAKEN DE GEREKLİ'
Geçen hafta yaptığı bir açıklamada "Türkiye'nin üyeliğini reddetmek hata olur" diyen Royal, Ermeni kökenli Fransızlara "mücadelelerinde yalnız olmadıklarını" belirterek "Tanıma, iki halk arasında uzlaşmanın sağlanması için gereklidir. Bu hem ahlaken, hem de kurbanların acılarını dindirmek için gereklidir" diye konuştu. Bugüne kadar Fransız hükümetlerinin resmi görüş olarak muhalefet ettiği Ermeni yasalarına böylece ilk kez Sosyalist Parti'nin kadın adayı destek vermiş oldu. Segolene, röportajında "Tarihi meclis yazmamalı" yönündeki görüşlere karşılık da, "tarihi araştırma özgürlüğünün korunacağını" vurguladı, bu tarihi yasalar sayesinde yargının tarihi gerçek ve yalan arasında rolünü alacağını savundu.
'YAPILACAKLAR VAR'
Derginin, okullarda Ermenice öğretilmesi ve böylece soykırımın daha iyi anlaşılabilmesi yönündeki sorularına da "Soykırımı daha iyi tanımak, dil ve kültür öğrenmek için de atılacak her adımı desteklerim" sözü verdi. Türkiye'nin AB'ye olası üyeliğine olumlu baktığını söyleyen Royal, "Soykırımın tanınması şart olmalı mı" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Aday ülke, Kopenhag kriterlerine yani demokrasi ve insan haklarına saygıyı sağlamış olmalı. Türkiye'nin bu konuda daha yapması gerekenler var. Geçmişteki suçları tanımak konusunda da. Bu sürecin nasıl işlediğini göreceğiz. Neticede anayasaya göre Fransızlar referandumla karar verecek..." İktidardaki UMP'nin lideri ve cumhurbaşkanlığı seçiminin bir diğer güçlü adayı Nicolas Sarkozy de aynı yasayı "şahsen desteklediğini, ancak partisinin karar vermekte serbest kalacağını" söylemişti. Seçimin sürpriz adayı François Bayrou ise yasaya tamamen karşı....
SABAH
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...