E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sponsorların En Karlıları 

Sponsorluk Yasası, şirketleri sporun en büyük destekçisi yaptı. Sponsorlukta en kârlı çıkan şirketler belirlendi.

17.05.2008 - 16:27
Sponsorların En Karlıları

Sponsorluk Yasası, şirketleri sporun en büyük destekçisi yaptı. 2004'te değişen yasanın ardından çim hokeyi, badminton gibi adı çok bilinmeyen spor dalları bile sponsorlarla tanıştı. Bazı şirketler sponsorluk için yıllık 20-30 milyon YTL'lik bütçe ayırırken, sponsorlukta en kârlı çıkan şirketler ise Ülker, Turkcell, Bank Asya ve Çaykur oldu.

Değişen sponsorluk yasası, şirketleri sporun en büyük destekçisi yaptı. Sponsorluk Yasası'nın yürürlüğe girdiği 2004 yılından bu yana çim hokeyinden kick boksa kadar, sponsoru bulunmayan 29 ayrı spor dalında 77 milyon YTL'lik sponsorluk anlaşması imzalandı. Sadece geçen yıl 24 milyon YTL'lik anlaşma gerçekleştirilirken, futbol ve basketboldaki anlaşmalar da eklendiğinde sponsorlukların yıllık toplam bedeli 150 milyon YTL'ye yaklaştı.
Turkcell, Ülker, Bank Asya, Fortis, Petrol Ofisi, Avea, Garanti Bankası, Aroma, Beko gibi şirketler, milyon dolarlık sponsorluk anlaşmalarına imza atarken, 2008'de yapılan sponsorluk anlaşmalarından en karlı çıkan şirketler Turkcell, Ülker, Çaykur ve Bank Asya oldu. Bu şirketlerin destek verdiği kulüp ve etkinlikler, yazılı, görsel ve e-basında ön sıraları alarak, sponsorlarına da önemli bir tanıtım desteği sağlamış oldu.
Buz pateni, dans ve kick boks federasyonları da, yaratıcı televizyon programları geliştirerek hem lisanslı oyuncu sayısını artırdı hem de sponsor bulup gelir yarattı. Sponsorlukları artırmak için düğmeye basan Gençlik Spor Genel Müdürlüğü de mayıs ayı sonunda düzenlenecek "Türk Sporu Sponsoruyla Buluşuyor Kongresi" ile, 58 federasyona sponsor bulma arayışına girdi.

Sporun en büyük destekçileri
Marketing&Management Institute (MMI) işbirliğiyle gerçekleşecek kongre ile sponsorluk desteği bekleyen spor dallarının iş dünyasıyla buluşacağını belirten MMI Başkanı Günseli Ocak Özenoğlu, gelişen sponsorluk sistemi sayesinde hem federasyon ve kulüplerin hem de sponsorluk desteği veren şirketlerin kazandığını söyledi.
2004 yılında değiştirilerek sponsorlara vergi avantajı getiren Sponsorluk Yasası, şirketleri sporun en büyük destekçisi yaptı. Sponsorluğu reklam, pazarlama ve imaj oluşturma faaliyetlerinin en tepesine koyan iş dünyası, yıllık 20-30 milyon YTL'yi bulabilen miktarlarda sponsorluk bütçeleri ayırmaya başladı. Kulüplerin yanısıra daha önce devlet desteğiyle ayakta kalmaya çalışan federasyonlar da kendi ürün ve etkinliklerini satma hakkı elde ederek nefes aldı. Daha önce sadece futbol, basketbol, sınırlı olarak da voleybol ve tenise verilen destek, yasayla birlikte diğer spor dallarına da hayat verdi. Çim hokeyi, bocce bowling, badminton, softbol, wushu gibi adı bile çok bilinmeyen spor kolları sponsorla tanıştı. Bu spor dallarının da dahil olduğu Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne bağlı 29 federasyonun yasadan önce 300 bin YTL civarında olan sponsorluk desteği, yasanın çıkmasıyla 24 milyon YTL'ye yükseldi.

TV yarışmaları destek getirdi
Forma, stad, organizasyon sponsorluklarının yanısıra ana sponsorluk, resmi sponsorluk, iletişim sponsorluğu gibi çok farklı alanlarda sponsor bularak gelirlerini katlamaya başlayan federasyonlar, sponsor bulabilmek için değişik projeleri de hayata geçiriyor. Federasyonlar, Buzda Dans, Dans Eder misin, Kick Boks Şampiyonası gibi yarışma projelerinin televizyona taşınmasıyla hem lisanslı oyuncu sayısını artırmayı hem de sponsor bulmayı başardı.
Sponsorluk projelerine iş dünyasının yoğun ilgisini gören Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ise, bünyesindeki federasyon ve kulüplere sponsor bulabilmek için harekete geçti. 28-29 Mayıs tarihlerinde MMI işbirliğiyle "2. Uluslararası Sporda Pazarlama ve Sponsorluk Kongresi"ni gerçekleştirecek olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, "Türk Sporu Sponsoruyla Buluşuyor" temasıyla düzenlenecek organizasyonla, sponsorluk desteği bekleyen spor dallarını iş dünyasıyla buluşturmayı hedefliyor.
Gelişen sponsorluk sistemi sayesinde hem federasyon ve kulüplerinin hem de sponsorluk desteği veren şirketlerin kazandığını vurgulayan MMI Başkanı Günseli Ocak Özenoğlu, "Sponsorluk sistemi sporun gelişmesinde en büyük etken. Çünkü spor ekonomisi ne kadar büyükse, elde edilen başarılar da o kadar büyük oluyor" dedi.

50 bin dolara sponsor olunuyor
Federasyon, kulüp ve sporcuların forma reklam anlaşmaları, lisanslı çeşitli ürün ve aksesuarlar, yayın hakları, bilet satışları, loca satışları ve çeşitli reklam anlaşmalarını paraya çevirebileceğine işaret eden Ocakoğlu, bunların yanısıra ana sponsorluk, resmi sponsorluk, iletişim sponsorluğu gibi anlaşmalarla da önemli gelir kaynakları yaratılmaya başlandığına işaret etti.
Spora sponsor desteği verecek şirketlerin mutlaka çok büyük bütçeler ayırması gerekmediğinin altını çizen Ocakoğlu, çeşitli spor dallarında 50 bin dolara bile sponsorluk anlaşmaları imzalanabildiğini söyledi. Burada önemli olanın markanın ruhuyla en iyi örtüşen spor dalını bulmak olduğunu vurgulayan Ocakoğlu, bir diğer önemli unsurun ise, sponsorlukta süreklilik olduğunu ifade etti. Ocakoğlu, "Sponsor firmalar tüketici gözünde bir imaj ve marka algısı yaratmak istiyorlarsa sponsorluklarının mutlaka uzun süreli olması lazım. Çünkü süreklilik algıda seçicilik yaratır" diye konuştu.


Sponsorlukta dikkat edilecek 4 unsur
*Kulüpler ve federasyonlar özgün projeler geliştirmeli.
*Geniş kitlelere tanıtım amacıyla medyayı da içine alan bir işleyiş kurulmalı. Buzda Dans, Benimle Dans Et gibi televizyon projeleri gibi farklı ve dikkat çekici projeler sponsor desteği bulmayı kolaylaştırır.
*Sadece sponsor kulübü değil, kulüp de sponsorunu memnun edecek. Sponsorun görünürlüğünü ve bilinirliğini artıracak.
*Sponsor ile destek verdiği kurum ortak bir duruş sergileyecek. Logoyu kullanmanın dışında ortak projeler geliştirecek.


Spor ve iş dünyası kongrede buluşacak
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Marketing&Management Institute (MMI) işbirliğiyle, 28-29 Mayıs tarihlerinde İstanbul Grand Cevahir Hotel'de gerçekleştirilecek "2. Uluslararası Sporda Pazarlama ve Sponsorluk Kongresi", Türk sporunu sponsorlarla buluşturmayı amaçlıyor. "Türk Sporu Sponsoruyla Buluşuyor" temasıyla gerçekleştirilecek kongre, özellikle federasyonların sponsor sayısının ve gelirlerinin artırılmasını hedefliyor. Bin 500 katılımcının yeralacağı etkinlikte, 'İsim sahipliği', 'Takımın renklerini kazanca dönüştürmek: Lisansiye ve merchandising', 'Sanayileşmiş ülkelerde sponsorluk politikaları', 'Basketbol Fabrikası NBA', 'Sponsorluk ve reklam karşılaştırması' gibi oturumların yanısıra, sponsorluk yatırımları ile bunların şirketlere maddi geri dönüşüne ilişkin araştırma sonuçları da açıklanacak.

Sponsorların haber olma sıklığı
TV'de en çok haber olan isim sponsorlukları
(2008-adet)*
Adı
16 Mart-
15 Nisan
16 Şubat-15 Mart
Turkcell Super Ligi
1,576
1,263
Galatasaray Cafe Crown
erkek basketbol takımı
492
65
Büyükşehir Belediye
Ankaraspor futbol takımı
420
105
Fenerbahçe Ülker erkek
basketbol takımı
391
360
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
futbol takımı
388
161
 
 
 
Yazılı basında en çok haberi olan isim sponsorlukları (2008 / adet)*
Adı
16 Mart-15 Nisan
16 Şubat-15 Mart
Büyükşehir Belediye
Ankaraspor futbol takımı
2,008
2,215
Turkcell Süper Ligi
1,544
1,246
Çaykur Rizespor
1,216
1,81
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
futbol takımı
1,198
577
Bank Asya 1. Ligi
957
406
* Medya Takip Merkezi (MTM) verilerine göre
 
 
Kim hangi spor etkinliğine adını verdi
Firma
Spor dalı
Sponsorluk
Turkcell
Futbol
Turkcell Süper Lig
Beko (Koç Grubu)
Basketbol
Beko Basketbol Ligi
Aroma
Voleybol
Aroma Bayanlar ve Erkekler Voleybol Ligi
Bank Asya
Futbol
Bank Asya 1. Ligi
Fortis
Futbol
Fortis Türkiye Kupası
Petrol Ofisi
Motor Sporları
Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix
Sony Ericsson
Tenis
Sony Ericsson WTA İstanbul Cup
Ülker
Basketbol
FB Ülker, G.Saray Cafe Crown,
Beşiktaş Cola Turca
Acıbadem
Voleybol
Fenerbahçe Acıbadem bayan takımı
Tadım
Basketbol
Tadım Türkiye Kupası
Vestel
Basketbol
Vestel basketbol takımı 2. Lig'de
Türk Telekom
Basketbol
TTNet Beykozspor
Mutlu Akü
Basketbol
Mutlu Akü Selçuk Üniv. takımı

 

referans

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çitle Çevirin Elektrik Verin
Aydın'da domuzlar tarafından arizileri talan edilen çiftçiler Bakan Eker'in ...
Terör Tazminatı Bütçeyi Zorluyor
Zorunlu göçe uğrayanlar başta olmak üzere terörden zarar görenlere yapılan ...
Peynir,Şeker, Sucuk,Bal Hepsi 1 YTL
99 cent mağazaları örnek oldu. Dubaili ortakla gıdadan temizlik ürünlerine ...
 
Türkiye'nin Vergi Yükü Bu Dört İlde
Topladığı vergilerle faiz ödemeleri başta olmak üzere bütçe harcamalarını ...
Prim Borcuna Af Nasıl Uygulanacak
Milletvekillerinden gelen önergelerle sürpriz bir şekilde SSK ve Bağ-Kur ...
Petrol Rekor Kırıyor, Doğan Zararda
Dünya piyasalarında petrolün varil fiyatı her gün kırdığı rekorlarla 120 ...
 
1 Ayda Yarım Milyon Sigortalı
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın hükümlerinden olumsuz ...
Tüp Tünel İhalesi Yine Ertelendi
İstanbul’un iki yakasını denizin altından birleştirecek ve sadece lastik ...
Türkiye'ye Yatırım Yapan Kazanır
İspanya'nın eski başbakanı: İşadamlarına tereddütsüz Türkiye'ye gitmelerini ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
dolar
Belçika
moskova
Tayyip Erdoğan
Almazbek Atambayev
survivor
kardemir karabükspor
Devlet Bahçeli