Mısır ve Avrupa ülkelerinden getirilecek pirinçle yurtiçindeki piyasa dengeye kavuşturulacak. Düşük maliyetle ithal edilecek pirinçle piyasanın rahatlayacağını söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Fiyatlar yükselsin diye elindeki pirinci satmayan spekülatörlerin silahı ellerinde patlayacak." dedi. Vatandaşa 'endişelenmeyin' çağrısında bulunan Eker, Türkiye'de ağustos sonuna kadar yetecek pirincin bulunduğunu ifade etti. Bakan'ın verdiği bilgiye göre fiyat artışları şöyle: 17-23 Mart arasında 2,30, 24-31 Mart arasında 2,70, 1-6 Nisan arasında 3, 7-13 Nisan tarihleri arasında 3,60 YTL. Gelişmelerden yerli üreticinin olumsuz etkilenmemesi için TMO, 150 bin ton olan arz açığının üstünde ithalat gerçekleştirmeyecek.
Bakanlık önünde bir basın toplantısı düzenleyen Eker, Türkiye'de pirinç arzı sorunu olmadığını söyledi. Bu yıl ithalat yapmak isteyen firmalara 280 bin tonluk pirinç ithalat belgesi verildiğini belirten Tarım Bakanı, bunların 120 bin tonunun Türkiye'ye geldiğini aktardı. Bağlantısı yapılan ve limanlarda bekleyen 90 bin ton pirinç daha bulunduğu bilgisini verirken, arz sorunu olmamasına rağmen piyasadaki fiyat yükselmelerini bazı firmaların fırsatçılığına bağladı. Bakan Mehdi Eker, "Bütün spekülasyonlara rağmen pirincin fiyatı ortalama yüzde 58 arttı. Gaziantep'te yüzde 100'ün üzerinde zam gelen pirinç fiyatlarında Ankara'da da yüzde 106'lık bir artış var." diye konuştu. Bakan Eker, spekülatörlerin pirinç fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için TMO'ya verilen ithalat izninin yerli üreticiye zarar vermesini de engelleyeceklerini kaydetti. Ofise arz açığının üzerinde ithalat izni vermediklerini söyleyen Eker, "150 bin ton açığımız olduğu için açık kapanana ve piyasa düzelene kadar ithalat yapılacak. Yerli üretici zarar etmeyecek." ifadelerini kullandı. Hasat sezonu açılana kadar yaptıkları müdahalelerle pirincin fiyatında denge yakalanacağının altını çizerken, spekülatörlere tepki amaçlı '3-5 gün bulgur yiyelim' önerisini yineledi. Spekülatörlere karşı herhangi bir yaptırım olup olmayacağı yönündeki soruya da, "Devletimiz bu firmaları biliyor. Ticaret ahlakının dışına çıkanlara yönelik gerekli işlemler yapılacak."
Gıda zamları, dünya ortalamasının üstünde
Kuraklık ve son yıllarda tarım ürünlerinin akaryakıt (biyodizel) üretiminde kullanılmaya başlanmasıyla pek çok gıda maddesinin fiyatı zirve yaptı. Ancak gıda bütün dünyada zamlanırken Türkiye'de bunun etkisi daha fazla yaşanıyor. Son bir yılda bakliyat ve hububat ürünleri uluslararası piyasalarda yüzde 40 zamlanırken, Türkiye'deki artış yüz- de 100'ün üzerine çıktı. Ziraat Odaları ve çiftçilere göre bunun sorumlusu aracılar ve spekülatörler.