Irak'ta 250 milyon dolarlık yatırım yapan İlnur Çevik, 80 milyon dolarlık alacağının ödenmediğini belirterek iflas ettiğini açıkladı. Günlük çıkardığı The New Anatolian gazetesini de kapatan Çevik, "Talabani'nin en has adamlarından birisiyim. Barzani ile de ilişkimizi kıskanan yerel yöneticiler oldu" diye konuştu. Çevikler İnşaat, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılında Süleymaniye, Dohuk ve Erbil'de inşaat işleri aldı. Ancak yerel yönetimle yaşadığı sorunları öne süren Çevik, Talabani ile Barzani nezdinde yaptığı girişimlerden de bir sonuç alamadığını söyledi ve 10 Aralık'ta Dışişleri Bakanlığı ile Irak Özel Temsilciliği'nden yardım talebinde bulundu. Irak'ta inşaatlarda çalışan bin 200 personelin maaşlarını, vergi ve SSK borçlarını da ödeyemediklerini ifade eden Çevik, şunları söyledi: "Süleymaniye'deki havaalanı inşaatını bitirdikten sonra Erbil'de aldığımız bin 500 konutun yüzde 15'ini, yine Erbil'de 504 konutun yüzde 57'sini, Erbil Kongre Merkezi inşaatının yüzde 47'sini ve Dohuk Üniversitesi'nin yurtlarının inşaatlarının da yüzde 34'ünü bitirdik. Bütün bunlardan kaynaklanan yaklaşık 80 milyon dolarlık alacağımızı ise vermiyorlar." Süleyman Demirel'e cumhurbaşkanlığı döneminde Ortadoğu konularında danışmanlık yapan ve Aydın Doğan'a satmadan önce Turkish Daily News gazetesinin sahibi olan Çevik, bölgede bugüne kadar 250 milyon dolarlık iş aldıklarına dikkat çekti. Yerel yönetimlerle sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Çevik, "Konuyu Yerel Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'ye aktardık. Büyük inşaat şirketleri de alacaklı. Örneğin Tepe Grubu'nun 18 milyon dolar alacağı ödenmiyor. Süleymaniye Talabani, Erbil ve Dohuk ise Barzani'ye bağlı ekiplerin kontrolünde. Talabani bölgesinde fazla sıkıntı yaşanmıyor. Ancak Barzani bölgesinde maalesef yerel düzeyde sorunları aşamıyoruz" dedi.
'Benim Barzani ile ilişkim kıskanıldı'
Çalışanlarının aylık giderlerinin yaklaşık 1.5 milyon doları bulduğunu anlatan Çevik, "Talabani ve Barzani'yle olan diyaloğumu sabote ettiler. Talabani'nin en has adamlarından birisiyim. Elimi kolumu sallaya sallaya Irak'a giriyorum. Barzani ile ilişkimizi kıskanan yerel yöneticiler oldu. Mazot karaborsaya düştü. Demir, çimento fiyatlarındaki artışlardan dolayı kendilerinden fark istedik. İşçi maliyetleri arttı. 1.5 yılda bitmesi gereken proje 3 yıla yayılınca ciddi maliyetlerle karşı karşıya kaldık. Tası tarağı toplayıp Türkiye'ye döndük. Kimseye alacaklarını ödeyemedik. Sorunumuz çözülmez ise battık. Talabani'ye 'Yardımcı ol' dedik. Barzani'ye haber gönderdim. Ancak Kürt bölgesinde maalesef fazla etkili olamıyor. Kürt yerel yönetimiyle problemlerimiz var" şeklinde konuştu.
Çalışanların borçları kaldı, gazeteyi kapattı The New Anatolian gazetesinin kapısına kilit vurduğunu ifade eden Çevik, biriken kira borcunu ödeyemediğini, gazete çalışanlarına da, "Battık, herkes başının çaresine baksın" denildiğini kaydetti. Gazetenin iki yıllık maliyetinin 3.5 milyon dolar olduğunu belirten Çevik, "Çalışanlara alacaklarını ödemediğimiz gibi, SSK borçları ve kira borçları da var" dedi. ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından göreve gelen Irak'ın Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile iyi ilişkilerinden dolayı, Süleymaniye'de yaptığı işlerin ödemelerini aldığını belirten Çevik, Kürt bölgesindeki yönetimle sıkıntıları bir türlü aşamadıklarını kaydetti. İşgalin hemen ardından bölgede büyük bir inşaat faaliyetinin başladığına dikkati çeken Çevik, Irak'ta 10 milyar dolarlık bir inşaat pastasının olduğunu da sözlerine ekledi.
SABAH
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...