KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB Komisyonu'nun Türkiye'ye yönelik aldığı tavsiye kararıyla, Türkiye'nin AB sürecini Kıbrıs Rum tarafına verilecek taahhütlere bağlı kıldığını, Kıbrıs Rum tarafının taleplerini Türkiye'nin AB sürecine ön şart olarak koyduğunu söyledi.
Bunu ''çok garip bir durum'' olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Talat, ''Bu, AB'nin Kıbrıs Rum tarafının esiri olduğunu herkese gösterdi'' dedi ve bu durumun ''kabul edilemez'' olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Talat, bir kabulünde yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun Genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in konuşmasında, ''Kıbrıs sorununun bir an önce BM çerçevesinde bütünlüklü olarak çözümlenmesi gerekiyor'' dediğine işaret ederek, Rehn'in yanıtının, Kıbrıs Rum tarafının sorunu AB'ye çekmeye çalışmasına güçlü bir cevap olduğunu söyledi.
-BİR OLUMLU BİR OLUMSUZ SONUÇ-
Talat, son gelişmelerin, biri olumlu biri olumsuz, iki sonucu olduğuna dikkat çekerek, olumsuz olan sonucun Türkiye'nin AB sürecine Kıbrıs Rum tarafının isteklerinin ön koşul olarak getirilmesi, olumlu olanın ise AB'nin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünü son çare olarak görmesi olduğunu kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanı, bir soru üzerine, AB dönem başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen'in Türkiye ziyaretinin, Türkiye'nin AB sürecinin kesintisiz olarak sürdürülebilmesine yönelik bir ziyaret olduğunu söyledi.
Talat, bu görüşmede Fin önerileri dışında bazı maddelerin görüşülüp, neler yapılabileceğinin açıklığa kavuşturulacağını kaydetti. Görüşmenin doğrudan Kıbrıs'la ilgili olmayacağına dikkat çeken Talat, ziyarette Kıbrıs'la ilgili Fin önerileri dışında başka öneriler varsa onların da görüşülebileceğini ifade etti.
Talat, başka bir soru üzerine de, 2007'nin ilk çeyreğinin sonuna kadar (31 Mart 2007) BM'nin bir üst düzey yetkilisinin katılımıyla, liderlerin bir araya gelerek, genel bir değerlendirme yapacağını ve kapsamlı müzakerelere başlanıp başlanmayacağına karar verileceğini açıkladı.
BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari'nin Kıbrıs'ta taraflara gönderdiği mektupta, 2007'nin birinci çeyreğinin sonuna kadar iki liderin BM'nin önde gelen bir temsilcisiyle toplanması, yapılan işleri gözden geçirmesi ve eğer uygun koşullar varsa tam teşekkülü görüşmeleri başlatması kararını vereceğinin yer aldığını anımsatan Talat, kendilerinin bunu hayata geçirmek için uğraştıklarını söyledi.
Müzakereler için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Talat, önce komitelerin oluşacağını, bu komitelerin çalışmaya başlayacağını, bu süreç içinde de liderlerin zaman zaman bir araya geleceğini kaydetti.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...