Başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının merakla beklediği ‘Tam Gün Yasa Tasarısı’nın bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşması bekleniyor. Üniversitelerde kısmi statüde görev yapan öğretim üyeleri yasa çıktıktan 1 yıl sonra, talepte bulunmaları halinde, devamlı statüye geçecek ve muayenehanelerini kapatacak. Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar ise üniversiteden istifa etmiş sayılacak.
Genel Kurul’da temel yasa olarak iki bölüm halinde görüşülen Tam Gün Yasa Tasarısı’nın 8 maddeden oluşan ilk bölümü kabul edildi. Yürürlük ve yürütmeyi de içeren 11 maddelik ikinci bölümünün ise bu hafta yasalaşması bekleniyor. Tasarının Genel Kurul’da kabul edilen maddeleri şu düzenlemeleri içeriyor:
Döner sermayeden kim, ne kadar alacak?
- Döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı o personelin bir ayda alacağı maaş ve tazminatların toplamına göre belirlenecek. Klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde söz konusu meblağ ele geçen miktarın yüzde 800’ünü geçemeyecek. Bu oran uzman tabiplerde yüzde 700, pratisyenlerde yüzde 500, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250, başhemşirelerde yüzde 200, diğer personelde ise yüzde 150 ile sınırlı olacak.
- Yoğun bakım, doğumhane, diyaliz, ameliyathane, ruh sağlığı, organ ve doku nakli, acil servis gibi yerlerde çalışanlar içinse bu oran yüzde 200 olarak uygulanacak.
- Mesai saatleri dışında çalışanlara ayrıca maaşının yüzde 20-30’u oranında ek ödemeler yapılacak.
Hocalara 1 yıllık düşünme süresi
- Yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte, kısmi statüde görev yapan öğretim üyelerinden, yayım tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talepte bulunanlar, devamlı statüye geçirilecek. Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılacak. Kamuda görevli doktorlar da özel muayenehane açamayacak.
Doktor başka hastaneye gidebilecek
- İhtiyaç olması halinde sağlık personeli başka kamu kurum ve kuruluşu hastanesinde de görevlendirilebilecek, buralardan döner sermaye alabilecek. Vaka başı görevlendirme yapılabilecek.
İstifa eden dönebilecek
- Kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde çalışırken 26 Mayıs 1999 ile 26 Mayıs 2009 arasında görevinden istifa eden tabip, uzman tabip ve uzman olanlar, kanunun yayımından itibaren 6 ay içinde başvururlarsa, görevden ayrıldıkları ildeki Sağlık Bakanlığı’na ait kurum, kuruluşlara açıktan atanabilecek. Emekliliğe ayrılanlar da göreve dönebilecek.
Üniversiteye de ek gelir
- Üniversitelerde, yönetim kurulunun önerisi ve YÖK’ün onayı ile döner sermaye kurulabilecek. Kurulacak döner sermaye işletmesinin başlangıç sermayesine ilgili yükseköğretim kurumu bütçesinde bu amaç için ödenek öngörülmek şartıyla katkı sağlayabilecek. Öğretim üyesine benzeri biçimde maaşının yüzde 800’ü, araştırma görevlisinin yüzde 500’üne kadar döner sermaye ödemesi yapılacak. Bu oran hastane personeline, yüzde 250 ila 25’i arasında değişen oranlarda uygulanacak.
Asgari 10 saat ders
- Öğretim üyesi görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlü tutulacak.
- Öğretim üyeleri üniversitede devamlı statüde görev yapacak. Bu durumda, üniversitelerin tıp fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları da tam gün çalışacak.
Tazminat kalkanı
- Doktorlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle talep edilebilecek zararlarla, kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorunda. Sigorta priminin yarısını doktor, diğer yarısını, eğer varsa döner sermaye, yoksa kurum bütçesi karşılayacak.