Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye Yüzyılı'nda planlı tarım modelini devreye alıyor. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Yüzyılı'nda tarım sektöründe hayata geçirilecek yeni politikaları paylaştı. Dünya gündeminde üç önemli konunun olduğuna dikkat çeken Bakan Kirişci, "Bunlardan ilki tarım ve gıda, ikincisi su ve üçüncüsü ise enerji. Tarım ve su insanlığın vazgeçilmezi" dedi. "Bizim hem su hem de toprak konusunda sıkıntımız var. O zaman bizim kendi üretimimizi planlamamız lazım" diyen Bakan Kirişci, planlı tarım modeline geçeceklerini kaydetti. Planlı tarım konusunda mevzuat çalışmasını hazırladıklarını anlatan Kirişci, "Planlı tarımla artık tarla, ahıl, ahır, kümes sahibi kendi istediğine göre üretim yapmayacak. Planlı üretimin gereği ne ise o şekilde üretim sağlanacak" ifadelerini kullandı.
ARZ GÜVENLİĞİ ARAŞTIRILIYOR
Planlı üretimin temelinde tasnifin yattığını vurgulayan Bakan Kirişci, "Ürünlerimizi iki şekilde tasnif ediyoruz. Birincisi stratejik olanlar. İkincisi de stratejik olmadığı halde üretilmesinde yarar olanlar" diye konuştu. Stratejik ürünlerin belli olduğunu ve bunların arz güvenliğini sağlanması gerektiğini anlatan Bakan Kirişci, "Arz Güvenliği Daire Başkanlığı'mız dünyayı izleyerek üretmemiz ve almamız gerektiği ürünlerle ilgili bize bilgi ve raporlar sunuyor. Bunu üreticiler, ticaretini yapan tüccarlar ve piyasayla paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.
SÖZLEŞMELİ TARIM GELİŞECEK
Planlamanın bir diğer önemli ayağının sözleşmeli üretim modeli olduğuna dikkat çeken Kirişci, "Sözleşmeli üretim alıcı ile satıcıyı bir araya getiriyor. Biz buna Et-Süt Kurumu aracılığıyla büyükbaş beside buna başladık. Hem et hem süt alım garantisi veriyoruz üreticiye. Fiyat değişecek olursa bunun değişimini üreticiye taahhüt eden bir üretim modelle yola devam ediyoruz. Bunu bir çok ürün grubunda devreye alacağız" ifadelerini kullandı. Türkiye Yüzyılı'nda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın strateji geliştiren ve bunun uygulanması noktasında denetim yapan bakanlık olacağını belirten Kirişci, şöyle devam etti: "Bu çerçevede bazı yetkilerimizi tıpkı mali müşavirlikte olduğu gibi paylaştıracağız. Yeminli gıda müşavirleri, yeminli ziraat mühendisleri, yeminli su ürünleri mühendisleri ya da yeminli veteriner hekim gibi bunların karşılık bulmasını istiyoruz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |