Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tünelin ucunda her zaman ışık olduğunu belirterek, ''Tüneldeki karanlığı da, tünelin sonundaki aydınlığı da görüyoruz'' dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığınca 20. Vergi Haftası nedeniyle düzenlenen ''Vergi Konulu Resim, Şiir ve Afiş Yarışması'' ödül törenine katılan Şimşek, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ''Tünelin içine girdik. Öbür tarafa doğru bir ışık göründü. Işık, öbür tarafa çıkışı mı gösteriyor yoksa üzerimize gelen bir araba mıdır?'' şeklindeki sözleriyle ilgili değerlendirilmesinin sorulması üzerine, en kötü dönemin geride kaldığını söyledi.
Göreceli de olsa bir toparlanmanın söz konusu olduğunu belirten Bakan Şimşek, ''İnşallah bu kalıcı toparlanmaya dönüşür. Kalıcı toparlanma için, potansiyel büyümeye dönüş için biraz erken ama tabi ki en kötü dönem geride kaldı. Hem Türkiye'de, hem dünyada toparlanma sinyalleri alıyoruz. Tünelin ucunda her zaman bir ışık vardır. Tüneldeki karanlığı da, tünelin sonundaki aydınlığı da görüyoruz'' diye konuştu.
IMF Başkan Yardımcısı Lipsky'nin bütçe açıklarının büyümeye engel teşkil ettiğine ilişkin sözlerinin hazırlatılması üzerine de Maliye Bakanı, Bakanlıktaki devir teslim sırasında da, başka zamanlarda da bütçe disipliniyle büyüme arasında pozitif ilişki olduğunu vurguladığını ifade etti ve ''Farklı bir düşünce söz konusu değil'' dedi.
AKARYAKIT SEKTÖRÜ VE GELİR İDARESİ
Maliye Bakanı Şimşek, EPDK'nın akaryakıtta fiyat indirimi talebiyle ilgili bir soru üzerine, bu sorunun muhatabının kendisi olmadığını vurguladı ve şunları söyledi:
''Ama akaryakıt sektöründe özellikle kaçakçılığa ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonraki dönemde de Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi olarak bu tür yanlış uygulamaların olmaması için gerekli bütün çabayı göstereceğiz.''
Şimşek, Gelir İdaresinin güçlendirilmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, İdarenin daha güçlendirilmesi ve daha etkin hale getirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini belirtti.
Gelir İdaresinin gerek mevzuat, gerek insan kaynakları, gerekse teknolojik alt yapı açısından daha da iyileştirilmesi ve güçlü bir Gelir İdaresine sahip olunmasıyla, harcamaların sağlıklı vergi gelirleriyle finanse edilebileceğine dikkati çeken Şimşek, ''Bu konuda kararlıyız. Önümüzdeki dönemde bu yöndeki çalışmaları daha somut şekilde göreceksiniz. Ben, zaten gelir gelmez bir takım kanunlarda vergi uyumunu güçlendirecek adımlar attım. Bundan sonra da devam edeceğiz'' diye konuştu.
Maliye Bakanı, tütün mamullerindeki ÖTV zammını hatırlatarak, ''Bundan sonra yeni vergi artışı var mı?'' diye soran bir gazeteciye de, şu karşılığı verdi:
''Bütçe dengelerimizi iyileştirmek için bir yanda tabi ki kısa dönemli atımlar atıyoruz. Öte yandan orta ve uzun vadede verginin tabana yayılması konusunda önemli adımlar atacağız. Olaya bütün olarak bakmak lazım. Kısa vadede atacağımız adımlar var ama önemli olan orta ve uzun vadede bizim mali disiplini sürdürebileceğimize olan inancımızı güçlendirecek adımlar atmak.''
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi bilincinin gelişmemesinin ekonomide kayıt dışılık başta olmak üzere gelir dağılımı ve kalkınma gibi bir çok olumsuzluğa neden olduğunu belirtti.
Gelir İdaresi Başkanlığının 20. Vergi Haftası çerçevesinde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği ''Vergi Konulu Resim, Şiir ve Afiş Yarışması''nda dereceye girenlere ödülleri düzenlenen bir törenle verildi.
Maliye Bakanı Şimşek, törende yaptığı konuşmada, ülkelerin gelişmişlik ölçütlerinden biri olan verginin tabana yayılmasını ve adil dağılımını sağlayabilmek için toplumda vergi bilincinin oluşturulması ve vergi ödeme alışkanlığının yerleştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Bu bilincin yeterince gelişmemesinin ekonomide çeşitli olumsuzluklara yol açtığına dikkati çeken Şimşek, bu olumsuzlukların üstesinden gelmenin, toplumda vergi bilincinin artırılması ve vergi ahlakının oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.
Gerek kayıt dışı ekonomiyle mücadelede, gerekse vergiye gönüllü uyumu artırmada vergi mevzuatının basit ve anlaşılır olmasının önemli olduğunu da dile getiren Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
''Bu amaçla yürütülen kanunların yeniden yazımı ve tek tebliğ düzenlemeleri yoluyla vergi mevzuatını sadeleştirme çalışması yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.
Ayrıca mükelleflerimizin uyum maliyetlerinin azaltılmasına yönelik olarak teknolojik altyapının güçlendirilmesine ağırlık verilmiştir. İdaremizin bilişim altyapısını önemli ölçüde güçlendiren Vergi Daireleri Otomasyon Projemizin (VEDOP-3) büyük kısmı tamamlanmıştır. Bilgisayar destekli ve risk analizlerine dayalı denetim stratejileri ile vergi tabanını genişletmeye yönelik önemli bir idari kapasite artışı sağlanmıştır.''
VERGİBİLİR YAYGINLAŞACAK
Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasında vergi bilincinin toplumda bir kültür olarak yerleşmesini sağlamanın öncelikle eğitim ile mümkün olduğunu da vurguladı ve bu nedenle ülkenin geleceği olan çocuklara, ilköğretimden başlayarak verginin öneminin iyi şekilde anlatılması ve onların bilinçli birer birey olmalarını sağlayacak projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde çeşitli projeler yürütüldüğünü de belirten Şimşek, ''VERGİBİLİR'' olarak bilinen Çocuklarda Vergi Bilincinin Geliştirilmesi Eğitiminin Ankara'daki pilot çalışmasının tamamlandığını kaydetti. Şimşek, söz konusu eğitimin önümüzdeki dönemde tüm ilköğretim okullarında yaklaşık 4 milyon öğrenciyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağını bildirdi.
Şimşek, bir diğer proje olan vergi konulu, resim, şiir ve afiş yarışmalarının da gençlerin hem sanata olan ilgilerinin artması, hem de vergi bilincine sahip bireyler olarak yetişmeleri açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.
GELİR İDARESİ BAŞKANI KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de konuşmasında, vergi bilincinin bir ülkenin geleceğini nerede gördüğüne ilişkin bir gösterge olduğunu ifade etti.
Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede cezai müeyyidelerle alınan tedbirlerin yeterli olamayacağını belirten Kilci, şunları söyledi:
''Esas olan mükelleflerin gönüllü uyumudur. Tüm ülkelerin ortak sorunu olan kayıt dışı faaliyetlerin artması, gönüllü uyumu azaltmakta, vergi bilincinin yerleşmesini olumsuz etkilemekte, gelir dağılımın bozulmasına ve toplumsal değerlerin zarar görmesine neden olmaktadır. Vergi bilinci ve ahlaki tam olarak yerleşmediği sürece kayıt dışı ekonominin devam edeceği tabidir.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele, Başkanlığımızın öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Bu çerçevede Başkanlığımız koordinatörlüğünde ''Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı' hazırlanmıştır. Bu kapsamlı çalışma ile elde edeceğimiz başarı, ülkemizdeki vergi bilincinin oluşturulmasına önemli katkı sağlayacaktır.''
Kilci, Gelir İdaresinin mükelleflerin vergiyle ilgili ödevlerini yerine getirmelerini kolaylaştıracak ve ihtiyaç duydukları bilgilere süratle ulaşmalarını sağlayacak çalışmaları sürdüreceğini de kaydetti.
Törende daha sonra resim, afiş ve şiir yarışmasında ilk 3'e giren öğrencilere plaketleri verildi.
Yarışmada 1. olan öğrenciler, 2.500 lira, 2. olanlar 2.000 lira, 3. olanlar 1.500 lira para ödülüne de hak kazandı.