BAZI uzmanlar, tatlandırıcıların belli bir dozu geçmedikçe zararsız olduğunu söylese de bağımsız çalışmaların yüzde 92’si, aspartamın zararlı ve “kilo artışı”nın sebebi olduğunu gösteriyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın “Taş Devri Diyeti ”adlı kitabında tatlandırıcılarla ilgili tüm bilgilerimizin yanlışlığını gösteriyor:
HER HAZIR GIDAYA ATILIYOR
“Tatlandırıcı içeren gıdalar arasında diyet kola, düşük kalorili yoğurt, şekersiz sakız, aromalı süt, meyve suyu ve diğer içecekler, tatlı, çerez, şekerleme, boğaz pastili, kakao, kuru meyve, dondurma, soslar, hardal, çorba, reçel, jöle, marmelat, meyve konservesi, balık, baklava, reçel, helva ve sütlü tatlılar yer alıyor.
BİR KAMYON ŞEKER
Son 8 yılda tatlandırıcıların ithalatı 13 kattan fazla arttı. Bir bavul tatlandırıcı, bir
kamyon şekerin tadına eşit tat veriyor, bazı baklavacılar da baklavaların normalin yarı fiyatına satılmasının temel nedeni bu.
ŞİŞMANLIĞA NEDEN OLUYOR
Aspartamda yüzde 40 oranında bulunan aspartik asit, yüzde 50 oranında fazla
alındığında beyin için zararlı fenilalanin ve metil alkol nedeniyle sağlığı olumsuz etkiliyor. Aspartamlı bir gıda alınır alınmaz beyne ‘şeker geldi ’ emri gidiyor ve insülin salgılanmaya başlıyor. Ortamda şeker olmadığı için insülin kandaki açlık şekerini düşürüyor. Açlık şekeri düşen kişinin doğal olarak karnı daha çok acıkıyor ve yemek yeme eğilimi artıyor.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...