Bilgi her zaman için insanların daha kaliteli bir yaşam elde etmesinde katkı sağlar. Bu bilgiler sağlık alanında İlk Yardım Eğitimi alanında olduğunda hayati önem arz etmeye başlar. Günlük yaşantımızın her alanında bu tarz bilgilere ihtiyaç duyabilir ve aldığınız bu temel ilk yardım bilgileri ile hayat bile kurtarabilirsiniz. Özellikle çalışma sahaları içerisinde farklı risk guruplarında çalışan bireyler için alınacak bu eğitimler çok daha fazla hayati önem taşımaktadır. İşyeri güvenliği çalışmaları içerisinde bu tür kurslar verilmekte ve farklı sahalarda çalışan personelin bu alanda çok daha bilinçli olmaları sağlanmaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ilkyardım hükümleri bulunmaktadır. Bu hükümlerle hazırlanan kurslar sayesinde bireylerin oluşan kaza durumlarında çok daha hızlı bir şekilde karar vererek ilk planda yapılması gerekenleri yapabilecek duruma gelmesi sağlanmaktadır. Bu alanda İlk yardım Sertifikası alma amaçlı hazırlanan kurslarda hem işyerlerinde hem de günlük yaşamımızda oluşan yaralanma, hastalanma ya da kaza durumlarında anında müdahale edebilme becerisi kazandırılmaya çalışılmaktadır. Gerektiği durumlarda temel yaşam desteği sağlayarak hastaların çok daha büyük tehlikelerle karşı kaşıya kalması engellenebilecektir. İki hafta gibi bir zaman dilimi içerisinde bu kurslar verilebiliyor. Uygulama rehberi eşliğinde doğru uygulama örnekleri verilmektedir. Mankenler kullanılabiliyor, simülasyonlar hazırlanarak katılımcılara yeterince deneme imkânı verilmektedir. Çeşitli aktiviteler hazırlanabiliyor ve katılımcıların da öğrendiklerini uygulama alanında daha fazla beceri kazanması sağlanabiliyor.
Her bireyin Temel İlk Yardım Eğitimi alması gereklidir. Bazı durumlarda oluşan sağlık sorunlarında dakikalar hatta saniyeler bile çok önemli oluyor. Temel ilk yardım bilgileri olarak kaza durumlarında sağlık görevlileri olay yerine gelinceye kadar yapılması gereken müdahaleleri kapsar. Sadece durumun daha da kötüye gitmemesi adına ilaçsız uygulamalarla olaya müdahale etmek şeklinde de tanımlanabilir. Bu alanda müdahale eden kişinin amacı hastanın yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlamak ve durumun kötüleşmesini önlemek olacaktır. Kaza durumunda ilk yapılması gereken olay yerinde güvenli bir çerçeve oluşturmaktadır. Sonrasında ise kazaya uğrayan araç varsa güvenli alanlara alınmalıdır. Hastalar kesinlikle yerinden kıpırdatılmamalıdırlar. Bu gibi bilgilerle hayat kurtaran tedbirler almak mümkün olacaktır.
İşyerlerinde bu tip ihtiyaçlar çok daha fazla olmakta ve yönetmeliklerde çok tehlikeli çalışma alanlarında her on çalışan için bir, tehlikeli alanlarda 15 çalışan için bir, az tehlikeli alanlarda ise 20 çalışan için bir İlk Yardım Kursu sertifikası almış bireylerin bulunması zorunludur. Trafik kazaları, ev ya da iş kazaları hatta doğal afetlerde pek çok insan bilinçsizlik yüzünden hayatını kaybetmektedir. Toplumun her ferdinin bu alanda bilinçli olması çok fazla hayat kurtaracaktır. Bunların yanında iş alanında zorunlu tutulması ile bireyler İlk Yardım Dersi alarak oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçebilecektir. Bu dersler içerisinde genel ilk yardım bilgileri, hastanın olay yeri değerlendirmesi, temel yaşam desteği, hasta taşıma teknikleri, havayolu tıkanıklığı, zehirlenme, boğulma, yanık, kanamalarda ilk yardım gibi başlıklarla bireylere kurslar verilmekte ve başarılı olanlara sertifikaları verilerek bulundukları alanlarda fahri bir sağlıkçının görev yapması sağlanmaktadır.
*İLANDIR
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...