TEPAV, bu riskin önüne geçilmesinde devlet muhasebesinde kullanılacak bazı hesapların çalışması suretiyle 2009 yılı içinde ödeneği aşan bazı yükümlülüklerin 2010 yılına aktarılması yoluna gidilebileceğini belirtti.
TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu-2009 Yılı Ekim-Kasım Ayları Bütçe Sonuçları açıklandı. Raporda SGK’na yapılan toplam transferlerin yüzde 57.6 düzeyinde arttığı ve orijinal bütçeye göre gerçekleşme oranının yüzde 107’ye yükseldiğine dikkat çekildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Gerek bu yıl içinde çıkardığımız mali izleme raporlarında gerekse 2010 yılı bütçe değerlendirme raporunda SGK dengesindeki gelişmelerin dikkatlice izlenmesi gerektiğinin altı çizilmişti. SGK dengesindeki bozulmanın yapısal nedenleri yanında, yaşanan küresel krizin etkisi ile dönemsel nedenleri de bulunmaktadır. Bu kapsamda yeni SGK düzenlemelerinin mali etkilerinin iyi hesaplanmamış olması, sağlık harcamalarında yapısal nitelikli sorunlara çözüm oluşturma konusunda ortaya somut çalışmalar konmaması ve dönemsel olarak krizin etkisi ile prim tahsilatındaki düşme bu mali sonuca neden olmuştur.
Bununla birlikte, sorunun ana kaynağının kriz koşullarından ziyade başta sağlık ve özellikle ilaç olmak üzere pek de fazla görülmek istenmeyen yapısal sorunlardan kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Nitekim, prim gelirleri tahsilatı, kayıtlı kişi sayısındaki azalışa rağmen yüzde 8.4 oranında artmıştır. Buna karşılık, sağlık harcamalarındaki artış ise yüzde 14’ler düzeyindedir."
TEPAV’ın raporunda bütçede SGK ödeneklerini aşan düzeyde bir harcama baskısı ile karşılaşıldığı vurgulanarak, böyle bir durumda revize edilen bütçe açığının da aşılmasına yol açacak en önemli risk alanının SGK’ya yapılacak transferler olarak görüldüğü ifade edildi.
Raporda, "Bu riskin önüne geçilmesinde devlet muhasebesinde kullanılacak bazı hesapların çalışması suretiyle 2009 yılı içinde ödeneği aşan bazı yükümlülüklerin 2010 yılına aktarılması yoluna gidilebileceği gözden uzak tutulmamalıdır. Bu şekilde ortaya çıkması muhtemel bütçe dışı yükümlülük yaratmaya yönelik yarı mali işlemler ve harcama raporlamasındaki standart dışı uygulamalar hem bu yılın hem de gelecek yılın ödenek kayıt ve hesaplarının daha yakından izlenmesini gerekli kılmaktadır" denildi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...