HAMDİ ATEŞ / ANKARA
Terörden zarar gören vatandaşların zararlarının tazmin edilmesi için kurulan komisyonlara yapılan bazı başvuruların, avukatlar tarafından para kazanmak için istismar edildiği ortaya çıktı. Bazı avukatların, köyleri dolaşarak vatandaşlardan dilekçe topladıkları, hatta bir vatandaştan 3-4 avukatın ayrı ayrı dilekçe alarak komisyonlara başvurdukları tespit edildi.
Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanunda Bazı Değişiklikler Öngören Yasa Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, 1987-2004 yıllarını kapsayan dönemde terörden zarar gören vatandaşların zarar tespit komisyonlarına verdiği dilekçenin sonuçlanma süresini 2 yıldan 4 yıla çıkarıyor. Bu süre, Bakanlar Kurulu kararıyla 1'er yılla sınırlı olmak üzere uzatılabilecek. Teklifle, vatandaşların Ocak 2007'de sona erecek komisyonlara başvurma süresi de 1 yıl uzatıldı.
DİLEKÇE TOPLUYORLAR
CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, müracaatlarda yoğunluk yaşanan illerde, birden çok komis-yon oluşturulması gerektiğini söyledi. Terörün yoğun yaşandığı illerde, bazı avukatların köy köy dolaşarak başvuru dilekçesi topladıklarını öne süren Ülkü, "Bazı avukatlar, köylüyü dilekçe vermek için zorluyor. Bunları söylemeye dilim varmıyor" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Sıdıka Sarıbekir de, dilekçelerin sonuçlanması için sürenin kısa tutulması gerektiği üzerinde durarak, "Süreyi ne kadar kısa tutarsak, avukatların köylere giderek yaptıkları bu tür başvuruların önüne geçeriz" dedi.
SİCİLLERE GÖRE
81 ilde 104 komis-yonun görev yaptığını vurgulayan İller İdaresi Genel Müdürü Ahmet Altıparmak da, iddia konusu avukatlardan kendilerinin de rahatsızlık duyduklarını belirtti. 2 bin kişinin avukatlığını 1 kişinin yapabildiğini bildiren Altıparmak, yeni bilgisayar yazılım programı hazırlatarak sicil numaralarıyla işlem yapılmasıyla avukatların çok sayıda müracaatlarının daha dikkatli incelendiğini kaydetti.
Mağdurlara 80 milyon YTL
Komisyona sunulan bilgilere göre, terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması için Eylül 2006 tarihi itibariyle 223 bin 294 kişi başvuruda bulundu. Başvurular en fazla Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Bingöl ve Tunceli illerinde oldu. 223 bin 294 başvurudan 42 bin 487 başvuru sonuçlandı. Bunun 20 bin 886'sı hakkında olumlu karar verilirken, 15 bin 332 başvuru reddedildi. 6 bin 269 başvuru hakkında ise daha önce zararlarının karşılandığına karar verildi. Olumlu kabul edilen 20 bin 886 başvurudan 2 bin 751'i ölüm, 929'u yaralanma, 451'i sakatlanma, 7 bin 197'si mallarla ilgili zararlar, bin 148'i tarım ve hayvancılık, 8 bin 28'i mal varlığına ulaşamamaktan kaynaklanan, 130'u ise diğer konulardan oluştu. Ağustos sonuna kadar toplam 79 milyon 106 bin 961 YTL tazminat ödemesi yapıldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...