TBMM Başkanı Köksal Toptan, kürsüden yapılan bazı Kürtçe konuşmalara ilişkin ''Kural olarak burada, birbirimizi anlayacak bir dili kullanmak zorundayız'' dedi.
Toptan, TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmelerinde, DTP'li milletvekillerinin konuşmalarını tamamladıktan sonra tutanaklarla ilgili eleştirilere açıklık getirdi.
TEK YOL TÜRKÇE KONUŞMAK
''Bu kürsüden Türkçe konuşmak durumundayız'' diyen Toptan, konuşmacının oturumu yöneten başkan, milletvekilleri, ve vatandaşların anlayacağı dilden konuşma yapması gerektiğini, bunun da Türkçe konuşmaktan başka yol ve yöntemi olmadığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulunda yabancı devlet büyüklerinin İngilizce ve Fransızca gibi değişik dillerdeki konuşmalar yaptığını belirten Toptan, bu konuşmaların simültane tercümeyle anında Türkçe'ye çevrildiğini anımsattı.
Köksal Toptan, 1991'den beri yapılan uygulamaya göre, kürsüden anlaşılmayan bir dille meram ifade edilmesi halinde tutanaklara ''anlaşılmayan bir dil'' olarak geçirildiğini söyledi.
TBMM Başkanı Toptan, ''Keşke, daha yumuşak bir ifadeyle, 'Türkçe olmayan bir dil' denilebilseydi, bu daha iyi olabilirdi. Mümkünse, arkadaşlarımdan da rica ediyorum, bundan sonra ifadeyi o şekilde yumuşatmakta da yarar var. 'Türkçe olmayan bir dil' olsa daha daha yumuşak olur'' diye konuştu.
DTP'li milletvekillerinin ''hangi dil ile konuşuluyorsa, o dilin adı yazılsın'' şeklindeki önerisi üzerine Toptan, ''Onu tutanaktaki arkadaşlarımız bilemez ki...'' karşılığını verdi.
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, zaman zaman DTP'li milletvekillerinin Kürtçe dilinde bir özdeyiş kullandığını, bu durumun tutanaklara ''stenografların bilmediği bir dil'' olarak geçmesini istedi. Toptan, ''O şekilde düzeltmeye çalışalım'' dedi.
Köksal Toptan, ''Burada, 2 değerli arkadaşımız çıktı, bana göre çok güzel şeylerle, gerekçelerle Hükümeti, bütçeyi eleştirdiler. Bunu böyle sürdürmekte yarar var. Kural olarak burada, birbirimizi anlayacak bir dili kullanmak zorundayız, Anayasanın da emri bu, işin gereğinin de emri bu. Arkadaşlarımızın bu konuda hassas olmalarını rica ediyorum'' diye konuştu.
YURT DIŞI GEZİLERİ
TBMM Başkanı Toptan, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın yurt dışı gezilere DTP'li milletvekillerinin götürülmemesine ilişkin eleştirilerine de değindi.
Kaplan'ın konuyu sıkça dile getirdiğine değinen Toptan, şunları kaydetti:
''Çok deneyimli bir arkadaş olmasa 'Gençleri tahrik mi ediyor?' diyeceğim, hem hukukçu, hem çok deneyimli bir arkadaşımız. Başkanlığa 3 soru önergesi verdi, cevap verdik. Dedik ki Başkanın yurt dışı gezilerini düzenleyen bir kanun var, o kanuna göre grupları, güçleri oranında temsil eden bir heyet, Başkana refakat eder. Öyle olunca 5 kişi yurt dışına gittiğimizde 3 AK Parti'den, 1'er arkadaşımız CHP ve MHP'den... Gruplara böldüğünüzde öyle bir oran ortaya çıkıyor.''
DTP'li milletvekillerinin TBMM Başkanı'nın yurt dışı gezisine katılabilmesi için yurt dışına en az 21 kişilik heyetle gidilmesi gerektiğini belirten Toptan, kanun kapsamı dışında olan gezilerin olabildiğini, bunun için DTP'lilere önerdiği Amerika ve Almanya gezisine katılmadıklarını bildirdi.
DTP'li Kaplan'ın konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğini söylemesi üzerine Toptan, ''Mahkeme kararına saygımız var. Yurt dışına giderken yanımda DTP'li bir arkadaşın olmasından rahatsız olabilir miyim? Böyle bir şey var mı?'' karşılığını verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...