Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası, toplu sözleşme görüşmelerinde ''kapsam'' maddesinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve bağlı iş yerlerinde grev kararı aldı.
TOPLU SÖZLEŞME İMZALANAMADI
Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri kapsamında değerlendirilen TÜBİTAK toplu sözleşmesi, Hükümet ile Türk-İş'in ''çerçeve protokol''de anlaşmaya varmasına rağmen imzalanamadı.
GREV 3 BİN KİŞİYİ KAPSIYOR
Taraflar, ücret ve ücrete bağlı maddelerin çerçeve protokole göre düzenlemesinde mutabakat sağlarken, görüşmeler ''kapsam'' maddesi nedeniyle tıkandı. Yasal süre içinde tarafların anlaşmaya varamaması nedeniyle de 6 Temmuzda yaklaşık 3 bin işçiyi kapsayan grev kararı alındı.
TÜBİTAK'ın Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) projelerinde görevlendirdiği ve toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan personelin sayısının artması sendikayı rahatsız ediyor.
PROJENİN ÖNÜ AÇILSIN
Sendika, proje kapsamındaki çalışanların sayısının zamanla artmasıyla ilerde TÜBİTAK ve bağlı iş yerlerinde toplu sözleşme yetkisine ilişkin sıkıntı yaşamamak için kapsam maddesinin yeniden ele alınmasını ve TARAL projelerinde görev alanların da sendikaya üye olabilmesinin önünün açılmasını istiyor.
Kurum yönetimi ise projelerin bütçesi önceden şekillendiğinden, projede görev alanların sendikaya üye olmasını ilave maliyet getireceği gerekçesiyle bu talebe sıcak bakmıyor.
Tez-Koop-İş Genel Eğitim Sekreteri Haydar Özdemiroğlu, TÜBİTAK'ta bazı çalışanların sendikaya üye olmalarına engel olan kapsam maddesinin değiştirilmesini istediklerini söyledi.
Sendika olarak, sorunun aşılması için kurum yönetimine proje bedellerine ilave maliyet getirmeyecek öneriler de sunduklarını ifade eden Özdemiroğlu, şunları kaydetti:
BU SORUN TOPLU SÖZLEŞMENİN BİTİRİLMESİNE ENGEL
''Bu sorunun çözümlenmemesi toplu sözleşmenin bitirilmesine engel oluyor. Projelerde görev yapan çalışanlar, bir proje bittiğinde başka bir projede görev alıyorlar ve sözleşmeleri belirli süreli olmaktan çıkıp zincirleme sözleşmeye dönüşüyor. Geçen dönem işverene anlayış gösterdik, bu dönem de biz benzer bir yaklaşımla anlayış bekliyoruz. Türkiye'de bilim politikalara yön veren TÜBİTAK gibi bir kurumda kapsam dışı, dolayısıyla sendikasız personel sayısının artmasının doğru olmadığı düşüncesindeyiz. TÜBİTAK'ın, başka konularda olduğu gibi çalışanların anayasal ve yasal haklarının kullanımı konusunda örnek oluşturmasını istiyoruz.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |