Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince ile Aytekin Gültekin’in ortak olduğu Sembol İnşaat, Kazakistan’da 160 milyon dolarlık projeye imza attı. Daha önce Kazakistan’da birçok projeyi tamamlayan, son olarak da başkent Astana’da Rixos President Hotel’i inşa eden Sembol İnşaat, 3 yılda tamamladığı Astana Arena Stadyumu’nu teslim etti. 185 milyon dolara mal olan ve çatısı istenildiğinde açılabilen Astana Arena Stadyumu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katıldığı törenle dün hizmete açıldı. Açılışa birçok ünlü isim de katıldı.
TAMİNCE: GURURLUYUZ
Orta Asya’nın en büyüğü olma özelliği taşıyan Astana Arena Stadyumu’nun açılışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı ve Sembol İnşaat’ın kurucusu Fettah Tamince, Sembol İnşaat olarak Kazakistan’ın simgesi haline gelen projelerden birini daha tamamlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Stadyumun, Kazakistan ve Astana’nın sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Tamince, Astana Arena Stadyumu’nun hem şehir hem de grupları için bir prestij projesi olduğunu bildirdi. Tamince ‘Astana Arena Stadyumu, gerek teknolojisi gerekse de mimari özellikleriyle son yıllarda yapılan stadyumlar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olacaktır’ dedi.
Stadyumun tasarımını Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yaptığını belirten Tamince, Astana Arena Stadyumu’nun, FIFA ve UEFA kriterleriyle, bölgenin sert iklim koşullarına uygun olarak tasarlandığını bildirdi. Tamince, stadyumun istenildiğinde 15-20 dakika içerisinde tamamen açılıp kapanabilen hareketli çatı sistemine sahip olduğunu belirterek bu özelliği sayesinde futbol müsabakaları dışında basketbol ve tenis gibi spor müsabakalarında, konser ve fuar gibi farklı amaçlar için de rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekti. Tamince ‘Astana Arena Stadyumu, 30 bin kişiyi bir araya getiren sosyal bir değer, büyüklüğü, kapsamı ve mimari tasarımıyla simgesel bir yapıdır’ dedi.
Stadyumun açılışında konuşan Nazarbayev ise, Kazakistan’ın böyle bir stadyuma kavuşmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, stadyumun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. 6 Temmuz’un, Astana’nın kuruluş günü olduğunu hatırlatan Nazarbayev, açılış törenine işaret ederek ‘Bu yıl kutlamalara erken başlamış olduk’ dedi. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazak futbolunun geleceği için böyle stadyumlara ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
Törene ünlü isimler katıldı
Törene Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yanı sıra Sembol İnşaat’ın kurucularından Aytekin Gültekin, Tamince Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Türk Mili Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, futbolcu Hakan Şükür, Hasan Şaş, Kakha Kaladze, Ukraynalı futbolcu Andriy Shevchenko ve ünlü hakem Collina katıldı.
Asya’nın en akıllı stadyumu
Orta Asya’nın kalkınma hızı en yüksek ülkelerinden biri olan ve krize rağmen büyümesini sürdüren Kazakistan’ın en büyük stadyumu olan Astana Arena Olimpik Stadyumu 30 bin seyirci kapasitesine sahip. Sembol İnşaat tarafından 3 yılda tamamlanan stadyumun üstü hareketli çatı sistemi ile açılıp kapanabilecek. Stadyum futbolun yanı sıra basketbol, tenis maçlarının yanında konser ve fuarlar için de kullanılacak. Yapımına 2006’da başlanan ve 185 milyon dolara mal olan stadın tasarımını da bir başka Türk şirketi Tabanlıoğlu Mimarlık yaptı.
Açılış vuruşu Nazarbayev’den
Açılış töreninin ardından Kazakistan’ın Lokomotiv Astana ve Kazakistan Gençler Milli Takımı arasında bir dostluk maçı oynandı. Maçı, İtalyan Hakem Pierluigi Collina yönetti. Stadyumda topa ilk vuruşu da, Nursultan Nazarbayev yaptı. Hakan Şükür ve Hasan Şaş, konuk oyuncu olarak Lokomotiv Astana Takımı’nda oynarken, Kakha Kaladze ve Andriy Shevchenko Kazakistan Gençler Milli Takımı’nda oynadı. Konuk oyuncuların, 13. dakikasında ayrıldığı maç, Lokomotiv Astana Takımı’nın 5-2 üstünlüğü ile sona erdi.
Açılış sırası Han Çadırı’nda
Sembol İnşaat’ın Kazakistan’da yürüttüğü projeler arasında Han Çadırı adını taşıyan dev kompleks de bulunuyor
Şimdiden Astana şehrinin modern yüzünü yansıtan simge yapılarından biri olan Astana Stadyumu’nun dışında de ülkede çok sayıda Türk mimar, mühendis ve inşaatçısının imzasını taşıyan eser bulunuyor. Astana Stadyumu’nun inşaat bölümünü gerçekleştiren Sembol Grubu Kazakistan’ın başkentinde geçtiğimiz yıllar içinde 30 milyon dolar değerinde Rixos Almaty President Hotel’i, Cam Piramit (Kazakistan Barış ve Antlaşma Sarayı), 470 bin metrekare üzerine kurulu Astana Üniversitesi, Astana Kongre Merkezi’ni hizmete açmıştı. Sembol İnşaat, 359 bin metrekare üzerine kurulu ve içinde lüks rezidansların yanı sıra butikler, gurme restoranlar, aquapark, mini golf, sinemalar, üzeri kapalı sahil şeridi ve havuz, açık alanlar, 5 yıldızlı otel, ofisler, açık ve kapalı otopark bulunan Han Çadırı’nın açılışını ise ekimde yapmayı planlıyor.
Galatasaray bu stadda oynayamayacak
Astana Stadyumu seyirci izleme alanları, otopark sistemi ve yüksek standart suni çimle kaplanan zeminiyle FIFA ve UEFA kriterlerine uygun. Bu nedenle 16 Temmuz tarihinde Kazak takımı FC Tobol Kostanay ile Galatasaray’ın oynayacağı Avrupa Ligi eleme maçı bu stadyumda oynanması istenmişti. Ancak o tarihe kadar FIFA yetkililerinin stadyumu inceleyip ‘olur’ belgesini veremeyecekleri tahmin ediliyor.