Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House "2016 İnternet Özgürlüğü Raporu"nu yayınladı. Geçen yılki raporda "kısmen özgür" olarak değerlendirilen Türkiye, İnternetin özgür olmadığı ülkeler kategorisine geriledi.
Raporda, İnternet'in özgür olmadığı 20 ülke arasında Türkiye ile birlikte Sudan, Suudi Arabistan, Mısır, Etyopya, Rusya, Çin, Pakistan, İran, Myanmar, Bahreyn ve Belarus gibi ülkeler bulunuyor.
Türkiye'nin notu, en kötünün 100 olduğu puanlamada 58'ten 61'e çıktı.
Türkiye'de İnternet özgürlüğünün son yıllarda kötüye gittiği belirtilen raporda, "Birçok sosyal medya platformuna erişimin engellenmesi, yetkililere ve dine yönelik eleştiriler yüzünden kullanıcılara dava açılması nedeniyle Türkiye'de İnternet 'özgür değil' kategorisine düştü" yorumu yapıldı.
Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimi sırasında Facetime kullanarak televizyonlara canlı bağlantı gerçekleştirdiği anımsatılırken, "Halk darbeye karşı sosyal medya üzerinden harekete geçtiği halde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası İnternet'e kısıtlamaları arttı" denildi.
Türkiye ile birlikte Brezilya'nın da 'kısmen özgür' kategorisinden 'özgür değil' kategorisine gerilediği görülüyor.
Freedom House raporu, hükümetin Whatsapp'tan kullanıcılara ait özel bilgileri talep etmesi nedeniyle Brezilya'nın bu kategoriye geriledeği belirtildi.
Rapora göre, dünya genelinde kullanıcıların sadece yüzde 24'ü İnternet özgürlüğüne sahip.
İnternet'i kısmen özgür kullanabilenlerin oranı yüzde 29, İnternet özgürlüğü bulunmayan kullanıcıların oranı ise yüzde 35.
Kuruluş geçen yılki raporunda Türkiye'de İnternet özgürlüğünün 'büyük tehlike altında olduğu' uyarısı yapmıştı.
BBC Türkçe
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |