E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye'de Kaç Kişi Sendika Üyesi? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de işçi sayısının 5 milyon 349 bin, sendikalı işçi sayısının ise 3 milyon 138 bin olduğunu belirtti. CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi ise sendikalaşma oranının yüzde 58 olmadığını öne sürdü.

23.05.2008 - 16:06
Türkiye de Kaç Kişi Sendika Üyesi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de işçi sayısının 5 milyon 349 bin, sendikalı işçi sayısının ise 3 milyon 138 bin olduğunu belirterek, ''Bu rakamlar, Bakanlıktaki kayıtlı rakamlardır. Ama Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunlarında yapılacak değişikliklerden sonra 2009 başında, 'takke düştü' misali gerçek tablo önümüze çıkacaktır'' dedi.

Çelik, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal işler Komisyonunda ele alınan Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununda değişiklik öngören yasa teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, sendika örgütlenmeler alanında toplumsal beklentilere cevap verebilen, ILO ve AB standartlarına dayalı yeni bir mevzuata duyulan ihtiyacın her geçen gün daha önem kazandığını vurguladı. Değişen ve gelişen Türkiye için bunun zorunluluk olduğunu belirten Çelik, ''Çünkü örgütlenme özgürlüğü ile ülkelerin demokratik gelişmişlikleri arasında paralel bir ilişki bulunmaktadır'' diye konuştu.

Bakanlıkça Ocak ayında yayınlanan istatistik verilere değinen Çelik, Türkiye'de işçi sayısının 5 milyon 349 bin 228, sendikalı işçi sayısının 3 milyon 138 bin 120, sendikalaşma oranının ise yüzde 58,65 olduğunu bildirdi. Çelik, AB'de sendikalaşma oranına bakıldığında; Almanya'da yüzde 23, Avusturya'da yüzde 47, Belçika'da yüzde 60, Danimarka'da yüzde 75, Fransa'da yüzde 8, İngiltere yüzde 26, İspanya'da 15, İsveç'te yüzde 80, Hollanda'da yüzde 25, Yunanistan ve İtalya'da yüzde 30, Romanya'da yüzde 40 olduğunu söyledi.

Yapılacak düzenlemeyle istatistiklerin de netlik kazanacağını belirten Çelik, ''Bu rakamlar, bakanlıktaki kayıtlı rakamlardır. Ama 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununda yapılacak köklü değişikliklerden sonra gerçek tablonun umuyorum ki 2009'un başında 'takke düştü' misali, önümüze çıkacaktır'' dedi.

-''AZIMSANMAYACAK KADAR SENDİKA VAR''

Türkiye'de azımsanmayacak kadar işçi ve işveren sendikası bulunduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

''İşçi sendikası sayısı 2007 yılı sonu itibari ile 94, işveren sendikası sayısı 52, işçi konfederasyonları sayısı 3, işveren konfederasyonları ise birdir. Hükümet olarak hedefimiz; demokrasiden, insan haklarından, emeğe saygıdan, hukukun üstünlüğünden, örgütlü toplum anlayışından taviz vermeden, ülkemizi kalkındırmak ve çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Kalkınmanın temelinde de çalışma hayatındaki barışın ve huzurun tesisi ve istikrarı yatmaktadır. Bundan dolayı çalışma barışının kurulması ve korunmasında muhalefetin, çalışanların, sendika ve işverenlerin büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Çalışma hayatımızın ve ilgili mevzuatın, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmişlik düzeyiyle uyum içerisinde olması gerekmektedir.''

Her iki yasa üzerinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Çelik, yapılan değişikliklerle sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılması, ILO ve AB normlarına uygunluğun amaçlandığını vurguladı.

-''YÜZDE 100 MUTABAKAT DİYE BAKMADIK''-

''Bu düzenlemeler ülkemizin sadece bugünü değil, yarınlarını da ilgilendiriyor'' diyen Çelik, örgütlenme özgürlüğünün demokrasinin dinamosu olduğunu vurguladı. Demokrasisi iyi işleyen bir ülkenin çalışma hayatındaki üretim, huzur ve istikrarının kalıcı olabileceğine işaret eden Çelik, Bakanlık olarak sosyal tarafların katkısıyla hazınlanan teklifin yasalaşması durumunda, Cumhuriyetin, demokrasinin çalışma hayatımızın ve örgütlü toplum yapısının önemli kazanımlar elde edeceğine inandığını söyledi.

Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu anımsatan Çelik, ''Yani, uluslararası sözleşmelere taraf olacaksınız ama o taraf olduğunuz sözleşmelerden yana yasal düzenlemeler konusunda adım atmayacaksınız. Bu çelişkilerden kurtaran bir adımı attığınız için teşekkür ediyorum. Katkıları çok önemsiyoruz. Kimden ve ne zaman geldiğine bakmadan, bu katkıları almaya devam edeceğiz'' dedi.

Çelik, teklif Meclis Bakanlığına verilmeden 7-8 ay önce sivil toplum kuruluşlarıyla konunun görüşüldüğünü belirterek, görüşmelerde birkaç madde hariç, çok büyük oranda mutabakat sağlandığını ifade etti. Faruk Çelik, ''Yüzde 100 mutabakat sağlanması mümkün olmadığı gibi, doğru da değildir. Hiçbir zaman yüzde 100 mutabakat diye bakmadık, 'hangi konularda anlaşabiliriz, mutabakat sağlanabilir' diye baktığımızda, yüzde 90'lık bir mutabakat sağlandığını gördük'' diye konuştu.

-''KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM''-

Elde edilmiş üye sayısının ne kadar sağlıklı olduğunu merak ettiğini belirten Çelik, şunları söyledi:

''Şu anda noter şartı olmasına rağmen sendikalarımızın kayıtlı, mevcut, Bakanlığın istatistiki verilerine göre elde edilmiş üye sayısının, ne derece sağlıklı olduğunu ben şahsen Bakan olarak da merak ediyorum... Kendimizi aldatmayalım arkadaşlar. Tablonun net olması gerekiyor. Durumumuzun ne olduğunu, örgütlenme durumumuzdaki tablonun ne olduğunun şeffaf şekilde ortaya çıkması gerekiyor. Eğer örgütlenme demokrasinin vazgeçilmeziyse ve bunu çok önemsiyorsak, bunun altyapısının da çok sağlam olması gerekiyor. Bu düzenleme sağlıklı yapıyı getirmektedir. Öteden beri konuşulan 'sahte üye yapıldı, sahte üye yapılıyor' tartışmaları da yüzde 10 barajı ve noter şartının kalkmasıyla gerçek düzeyi ortaya çıkacaktır.''



CHP'Lİ SELVİ: ''TÜRKİYE'DE SENDİKALAŞMA ORANI YÜZDE 58 DEĞİLDİR.


CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, Türkiye'de sendikalaşma oranının yüzde 58 olmadığını belirterek, 12 milyondan fazla işçi bulunmasına rağmen sendikalı işçi sayısının 600 bin olduğunu söyledi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, Sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunlarında değişiklik öngören yasa teklifi üzerinde konuşan Selvi, her iki düzenlemenin gündeme gelmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Selvi, yıllardan beri Türkiye'de demokratikleşme ve özgürlüklerden bahseden AB'nin sendikal örgütlenmede yaşanan sorunları dikkate bile almadığını savunarak, ancak tahammül edilemez boyutlara gelen iş kazalarının artık İLO ve AB raporlarına da girmeye başladığını anlattı.

Türkiye'de 12 milyondan fazla işçi bulunmasına karşılık sendikalı işçi sayısının 600 bin olduğuna işaret eden Selvi, sendikal örgütlenmede 12 Eylül'den sonra geriye gidiş yaşandığını, ayrıca sendikalaşma oranının gerçekte yüzde 58 olmadığını söyledi. Selvi, Türkiye'de zaman zaman iktidarın kendisine yakın sendikalara yetki verme durumuna geldiğini ileri sürerek, ''Türkiye'de yasalar var. Ama işkolu yetkisi keyfe, vicdana ve bakanlıktaki kişilerin anlayışına bağlıdır. Eğer bakanlık istese, belki birkaç belli başlı sendika dışında hiçbir sendikaya yetki vermez. Bunda kişilerin kabahati yoktur'' dedi.

Düzenlemenin yürürlüğünün önemli olduğunu belirten Selvi, yüzde 10 barajı kaldırılırken işyeri için yüzde 50 1 şartı aranmasının yapılan iyileştirmeyi anlamsız hale getireceĞini söyledi. Selvi, ''Bir taraftan iş kolu barajını kaldırıyorsunuz, diğer taraftan 80 bin şartı getiriyorsunuz. Neden 80 bin?'' diye sordu.

YÖRSAN'da 302 işçinin sadece sendikalı olduğu için sokağa atıldığını ifade eden Selvi, aileleriyle birlikte 60 bin kişinin günlerden beri sokakta olduğunu söyledi.

Selvi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten konuyla ilgilenmesini istedi.

-''TÜRK VATANDAŞI OLMA ŞARTI...''-

Her iki yasada değişiklik çalışmasının İLO toplantıları öncesinde gündeme gelmesini olumlu bulduğunu anlatan Selvi, ''İLO'da Türkiye'nin başının öne eğilmesini'' istemediklerini vurguladı. Düzenlemenin aceleyle çıkarılmasının sıkıntı yaratacağını savunan Selvi, alt komisyona gönderilmesini istedi.

MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu da teklifte, sendika kurucusu olmada Türk vatandaşı olma şartının kaldırıldığını belirterek, gerekçede bunun AB normlarına dayandırıldığını söyledi. Yunusoğlu, ''Biz AB'ye tam üye mi olduk? Emeğin serbest dolaşımı hakkı bize tanındı mı? Bu düzenlemeyi yasalaştırdığımızda emeğin serbest dolaşım hakkı bize tanınacak mı?'' diye sordu. Yunusoğlu da teklifin alt komisyona gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

-''İLK KEZ İLO'YA BAŞIMIZ DİK GİDECEĞİZ''-

Toplantıya katılan sosyal taraflar da teklifle ilgili görüşlerini ifade etti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, yıllardan beri her iki yasayla ilgili eleştirilerde bulunmaktan bıktıklarını belirterek, ''İlk kez İLO toplantısına başımız dik gideceğiz. Yıllarca hak etmediğimiz eleştiriler, ulusal gururumuzu, onurumuzu incitti '' dedi.

Yapılacak düzenlemede yüzde 100 mutabakat sağlanmasa da kendi emekleri ve katkılarının da olduğunu belirten Uslu, sendikal örgütlenmede yasal mevzuattan çok, sosyal kabulün daha önemli olduğunu, bunun da ancak demokratik kültürle sağlanabileceğini vurguladı.

-''BUGÜNE KADAR AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİYLE GİTTİ''-

TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Türkiye'de sendikal örgütlenmeye karşı patronların farklı bir bakış açısına sahip olduğunu belirterek, ''Bu ülkede sendikalaşma denildiğinde '5 milyon dolar veririm' diyen insan toplulukları var. Sendika üyesi yapma bugüne kadar ahbap çavuş ilişkisiyle gitti ama bundan sonra gitme imkanı kalmadı'' dedi.

İş kolu barajının kaldırılmasına karşı olduklarını belirten Atalay, bunun yüzde 2-3'e indirilmesi gerektiğini, aksi taktirde sıkıntı yaşanabileceğini vurguladı. Atalay, işyeri barajının yüksek olduğunu, bunun yüzde 50 1 yerine yüzde 40'a çekilmesini istediklerini söyledi.

-''TÜRKİYE, İLO GÜNDEMİNDEN ÇIKMAYACAK''-

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgülü, değişikliğin yeterli olmadığını ve bu haliyle geçse bile Türkiye'nin İLO gündeminden çıkmayacağını, ayrıca kayıtdışılığı daha da teşvik edeceğini savundu.

Sendikalı sayısının kağıt üzerinde rakamlar olduğunu ileri süren Görgülü, ''Sendikalaşmanın yüzde 58 olduğu gerçeği yansıtmıyor. Gerçek durum asla böyle değil, yüzde 9 civarındadır. Durum son derece kötüdür'' diye konuştu.

TOBB Temsilcisi Ahmet Şağar ise kıdem tazminatı konusunda 2001 yılında tarafların üzerinde mutabakata vardığı konunun teklife yansımadığını belirterek, kıdem tazminatının 15 gün olarak hesaplanmasını istediklerini bildirdi.

Değişiklikle grev çadırı yasağının kaldırıldığını hatırlatan Şağar, bunun işyerine girişleri engelleyeceğini ileri sürdü.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
cruz 16 Mayıs 2008 Cuma 

gürüntü yoruma yer vermiyor.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATO: Kart Limitine Sınırlama Getirilsin
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, kredi kartı faizlerinin ...
Pirinçteki Artışı Bilen Uzman Uyardı
Dünya hububat fiyatlarında astronomik artış olacağını ilk tahmin eden ...
Kredi Kartı Faizine Yeni Düzenleme
AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, ...
 
Çiftçi Borçlarına Kurak Ertelemesi
Hükümet, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni vuran kuraklık nedeniyle bölgedeki ...
Otobüs Konforunda Tren Devri Başlıyor
Demir yolunda konforlu yolculuk için modern raybüsler geliyor. TCDD Genel ...
Faiz Rekoru Bizde Kaldı..Çünkü...
İzlanda gösterge faizi beklentilerin aksine yüzde 15.50’de bıraktı. Böylece ...
 
KEY Alacaklara Uyarı
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 1987 ile 1995 yılları ...
Artık ATM’lerde Sıra Bekleme Kalkıyor
Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu FİBA Holding yüzde 30, Saray Halı'nın sahibi ...
Taşıt Sayısı 3 Ayda 215 Bin Arttı
Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
premier lig
Endonezya
mehmet özkan
survivor all star
ROMA
GİB
siyanürlü mektup
Joe Hart