Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, 17 Ağustos Marmara depreminin 23. yıl dönümü dolayısıyla AFAD'ın depreme yönelik çalışmalarını değerlendirdi.
Türkiye'nin depremsellik ve afetsellik durumunun yüksek olduğunu belirten Sezer, ülke için milat olan 17 Ağustos depreminin ardından afet yönetim sistemine ilişkin mevzuat ve yapısal değişikliklerle Türkiye'nin depreme hazırlanış sürecine girdiğini anlattı.
Sezer, Türkiye'de, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege deprem fay hatlarının bulunduğunu, Türkiye'de yılda ortama 23 bin deprem meydana geldiğini, bunların 2'sinin can ve mal kaybıyla sonuçlanan depremler olduğunu söyledi.
Afetler ve depremle mücadele kapsamında yapı sağlamlığının kentsel dönüşümlerle gerçekleştirildiğini anlatan Sezer, bugüne kadar 320 bin afet konutunun yapıldığını ve son 2 yıl içerisinde meydana gelen afetlerin ardından 60 binin üzerinde konut inşa edildiğini bildirdi.
Sezer, Türkiye Afet Müdahale Planı'nın yanı sıra afet öncesinin planlandığı bir yapıya geçmek üzere 2019'da İl Risk Azaltma Planı (İRAP) ve 8 Temmuz'da Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'nın (TARAP) uygulamaya alındığına işaret ederek, planlar çerçevesinde 81 ili kapsayacak şekilde çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.
Yunus Sezer, 'çatı belge' özelliği taşıyan TARAP'la kurum, kuruluş ve vatandaşların afet öncesi alacağı tedbirlerin tanımlandığını, Türkiye'de afetlerin yüzde 64'ünü depremlerin kapsadığını açıkladı.
TARAP kapsamında, 11 afet türünün çalışılarak 227 eylem planı ile kurumların sorumluluklarının belirlendiğini kaydeden Sezer, şu bilgileri verdi:
"Deprem ve tsunami erken uyarı sistemleri ve aktif hale getirilmesi, yapı sağlığı izleme sistemlerimizin geliştirilmesi, iş sürekliliği konuları çalışılıyor. Tehlike haritaları ve deprem tehlike haritaları ile bunların oluşturacağı riskler tanımlanıyor. TARAP kapsamında depremle ilgili kurumlara 29 hedef ve eylem tanımlandı ve sorumlulukları belirtildi."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |